Het landschap in de Braziliaanse staat Mato Grosso wordt op veel plaatsen gesierd door grote gele bergen. Het gaat om korrelmaïs dat door boeren in de buitenlucht wordt opgeslagen. Een mega maïsoogst zorgt ervoor dat er niet voldoende opslagmogelijkheden aanwezig zijn. Exporteren gaat moeizaam, mede door een gebrekkige infrastructuur.
"Noodgedwongen slaan akkerbouwers hun maïs buiten op, in grote hopen. Dit omdat opslagcapaciteit niet voor handen is", zegt Endrigo Dalcin tegenover Bloomberg. Dalcin is voorzitter van de telersorganisatie Aprosoja in Mato Gross.
Helft aan opslag mist
Brazilië is een van de belangrijkste maïsproducenten, maar de gebrekkige infrastructuur hindert de export enorm. Eerder dit jaar zorgde de moeilijk begaanbare, onverharde en modderige wegen er al voor dat de maïs niet kon worden vervoerd. Door een forse areaaluitbreiding is het opslagtekort alleen maar toegenomen. In de staat Mato Grosso is slechts de helft van de capaciteit aanwezig die de VN als veilig aanraadt, zegt Aprosoja.
Weer nog goed
Omdat de maïs buiten wordt opgeslagen, kan het vanwege regen en een hoge luchtvochtigheid gaan rotten. Ook is de vatbaarheid op ongedierte groter. Op dit moment zijn de weersomstandigheden relatief gunstig, maar in december verandert dat. Als gevolg hiervan hebben boeren meer geïnvesteerd in opslagslurven, waarmee de maïs ook in de openlucht beter te bewaren is. Dat is een klein lichtpuntje volgens de organisatie.
Opslagen vol met soja
Akkerbouwers in de Mato Grosso oogsten dit jaar 29,5 miljoen ton maïs. Dat is een verhoging van 55% tegenover vorig jaar. De opslagcapaciteit raamt de overheid op 33,5 miljoen ton. Ruim voldoende dus. Het probleem is echter dat veel van deze opslagen nog vol liggen met soja, waar dit jaar ook recordhoeveelheden van zijn binnengehaald. Eind juli was 90% van de maïsoogst binnen.
Meer problemen
Er zijn meer problemen die de export tegen zitten. Zo is een belangrijke transportroute door demonstraten afgesloten. Zij protesteren tegen een nieuwe belasting op brandstof. "Wanneer het transport afneemt, wordt het opslagprobleem nog groter", denkt Dalcin. "Iedere maand moet minimaal 5 miljoen ton maïs worden geëxporteerd, tot en met december, om voldoende ruimte te hebben voor de komende sojaoogst."