Niet terugtrekken uit KORUS

Graanorganisaties doen verzoek bij Trump

6 September 2017 - Kimberly Bakker

Meerdere Amerikaanse graanorganisaties vragen president Donald Trump om zich niet te onttrekken van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Korea (de KORUS).

Het vrijhandelsverdrag tussen de 2 landen is op 5 maart 2012 in werking getreden. Door middel van dit verdrag konden de Amerikaanse boeren in 2016 voor maar liefst $6,2 miljard aan landbouwproducten naar Korea exporteren. Daarmee is het land de vijfde grootste exportmarkt voor de Amerikaanse landbouwsector.

Korea is onze derde grootste maïsklant

Financiële gevolgen direct voelbaar
Een eventuele terugtrekking uit de overeenkomst met Korea gaat de Amerikaanse landbouwsector direct negatief beïnvloeden. "Korea is onze derde grootste maïsklant. Daardoor zal terugtrekking uit het handelsverdrag behoorlijk negatief zijn voor de Amerikaanse economie.", aldus het US Grain Council. "Daarbij geeft het andere landen de mogelijkheid om deze gunstige markt in te nemen."

Een van de sterkste markten
Zuid-Korea is altijd al een van de sterkste markten geweest voor de Amerikaanse landbouw. "Het is onverantwoordelijk om dit verdrag juist nu te verlaten", zegt Mike Miller, voorzitter van de U.S. Wheat Associates. "Mocht Trump zich willen onttrekken uit het verdrag, dan bieden wij Australië, Canada en Rusland de mogelijkheid om de markt over te nemen. En op dit moment is dat zeer ongunstig, omdat we allemaal moeite hebben om winstgevend te blijven.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) meldt dat Zuid-Korea in 2016-2017 ruim 1,13 miljoen ton aan Amerikaanse tarwe heeft geïmporteerd. Daarmee is het land tussen juni 2016 en mei 2017 de derde grootste importeur van Amerikaanse tarweproducten.

Koreanen vragen om kwaliteit
Ook in Korea is veel vraag naar Amerikaanse producten. Chang Yoon Kang, Country Director voor Korea: "De Koreaanse bevolking wil steeds vaker kwaliteitsproducten. In beperkte mate kunnen wij dat zelf bieden, maar voor specifiekere producten hebben wij de kwaliteit uit de VS nodig."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden