Inside: Granen & Grondstof

Week 39: wie blaast nieuw leven in tarwe?

27 September 2017 - Niels van der Boom

De tarwemarkt moet op zoek naar nieuwe impulsen om de markt in het zadel te helpen. Meer lezen? Neem een abonnement op 'Granen & Grondstof'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De valutaverhouding tussen de euro en dollar is een belangrijk onderwerp op de granenmarkt. Daarnaast is de ontwikkeling van de gewassen op het zuidelijk halfrond een item. Met name die in Australië en Argentinië. Het termijnmarktniveau van €163 per ton wordt door analisten als voorlopige bodem gezien voor tarwe. Het is echter lastig om aan te geven hoe sterk deze bodem is. De sterke euro is voor Europa een extra handicap.

1,1

miljoen

ton netto uitvoer van granen vanuit de EU

Netto export EU lager
De Europese Unie (EU) heeft in de periode tussen 13 september en 19 september 985.055 ton graan uitgevoerd. Het gaat om 533.272 ton tarwe en 259.638 ton gerst.

Daarnaast is ruim 902.000 ton graan geïmporteerd. Het importvolume bestaat voornamelijk uit maïs: 637.839 ton. Per saldo komt de Europese Unie uit op een netto-export van 1,1 miljoen ton tegenover 6,1 miljoen ton in diezelfde periode vorig jaar.

Dollar geen wondermiddel
Het is niet gezegd dat landen, die hun graan met de dollar afrekenen, direct meer volume afzetten. Zo loopt de export van tarwe vanuit de Verenigde Staten achter op vorig jaar, toen de euro-dollarkoers ongunstiger was.

Ook de Oekraïne heeft minder tarwe geëxporteerd. Tussen 1 juli en 19 september is 130.000 ton minder uitgevoerd, ten opzichte van 1 jaar geleden. Het totale volume komt op 9,47 miljoen ton. Daarvan is 55% van het volume afkomstig uit tarwe en tarwebloem. De rest bestaat uit gerst en maïs.

Zaaiwerk verloopt voorspoedig
Op het noordelijk halfrond zijn de zaaiwerkzaamheden voor seizoen 2017-2018 in volle gang. Flinke hoeveelheden regen zorgden begin september voor strubbelingen, maar inmiddels wordt overal gezaaid. Aan slagkracht ontbreekt het in ieder geval niet.

Ook in Oost-Europa verloopt het zaaiwerk goed. Droge omstandigheden in de Oekraïne maken neerslag gewenst voor de kieming. Voor oogst 2018 heeft Canada reeds zijn opbrengstverwachting bijgesteld, van 31,2 miljoen ton dit jaar naar 27,1 miljoen ton volgend jaar.

Overstromingen zorgen voor schade aan gewassen

Waterschade in Argentinië
In Argentinië zorgen overstromingen, als gevolg van behoorlijk regenval, voor schade aan de gewassen. De omvang van de oogst is nog onduidelijk, maar insiders denken dat de oogst negatief wordt beïnvloed door de vele regenval. In Brazilië is juist sprake van een neerslagtekort. Problemen in Zuid-Amerika hebben een klein effect op de prijsvorming van gerst, maïs en soja.

Matif krabbelt omhoog
Het septembercontract op de Matif in Parijs is afgewikkeld op €149 per ton. Vervolgens ging het decembercontract van start op een niveau van €161,25 per ton. Het laagste prijsniveau van deze contractperiode in september.

Dinsdag 26 september sloot de termijnmarkt op €166,50. De omzet aan de start van week 39 is hoog. Maandag werden ruim 20.000 contracten verhandeld en dinsdag bijna 25.000. De hoogste omzet sinds half juli.

De omzet van het aantal contracten op de Matif was sinds half juli niet zo hoog.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden