Inside: Akkerbouw Pro

Natte herfst vertraagt zaaien van tarwe

6 November 2017 - Niels van der Boom

Door de natte herfstmaanden hebben akkerbouwbedrijven hun prioriteit niet bij het zaaien van wintertarwe gelegd. Ten opzichte van vorig jaar moet nog aardig wat de grond in gaan. Bij keuringsdienst NAK zijn minder aanvragen voor certificering van zaaizaad binnengekomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doordat regen de oogst van aardappelen, uien, suikerbieten en andere gewassen heeft vertraagd, is er minder wintertarwe gezaaid dan vorig jaar. Enerzijds omdat percelen niet vroeg vrijkwamen en anderzijds omdat de oogst meer uren opslokte en het zaaien op de lange baan is geschoven. Inmiddels komt er verandering in de situatie, nu de oogst zich voor veel gewassen in de afrondende fase bevindt.

De oogst en kwaliteit van zaaigraan zijn goed geweest

Oogst en kwaliteit prima
Op 1 november had keuringsdienst NAK in totaal 10.731 ton wintertarwe van een certificaat voorzien. Dat is 1.170 ton minder dan vorig jaar op dezelfde datum. "We zijn terughoudend geweest met het certificeren van zaaizaad", verklaart Jan Eggo Hommes van de NAK. "Deze tarwe is beschikbaar, maar moet nog worden gecertificeerd. De oogst van zaaigraan is goed geweest en ook over de kwaliteit zijn we goed te spreken. Daar ligt het niet aan."

Van oogst 2016 werd in totaal 15.434 ton wintertarwezaaizaad gecertificeerd. Uitgaande van een vergelijkbaar niveau in 2017, moet er nog meer werk gebeuren en meer tarwe ingezaaid worden.

Verschuivingen in gerst
De NAK heeft wel meer wintergerst gecertificeerd. Het gaat om 814 ton, tegenover 605 ton vorig jaar. Een duidelijke verklaring heeft Hommes daar niet voor. "We zien dat gerst meer onderhevig is aan verschuivingen van jaar tot jaar. Toch merken we dat de teelt bij akkerbouwers toeneemt. De interesse groeit, maar dit wisselt wel per jaar."

Stijgt areaal veldbonen?
Wellicht opmerkelijk is de certificering van veldbonen. De NAK maakt geen onderscheidt tussen winter- en zomerveldbonen. Op 1 november had het bijna 140 ton zaaizaad gecertificeerd, tegenover 52 ton vorig jaar. Dit kan wijzen op een groeiende interesse in de teelt van eiwithoudende gewassen.

Of meer gecertificeerd zaaizaad daadwerkelijk meer hectares betekent, kan de NAK niet te bevestigen of ontkennen. Er gaat namelijk ook zaaizaad naar het buitenland toe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden