Inside: Granen & Grondstof

Amerikaanse korrelmaïs zet spurtje in

4 December 2017 - Clarisse van der Woude

In tegenstelling tot de Europese maïsmarkt, voelt de Amerikaanse markt vaster aan. Wat er speelt en of de prijzen stand kunnen houden, wordt in deze analyse toegelicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tikte de maïsnotering aan de Matif vorige week nog een dieptepunt aan van €153 per ton, maandag om 14:00 uur bedraagt de actuele stand van het januari 2018 contract €155. Ondanks deze groene cijfers zijn de vooruitzichten op de Europese maïsmarkt niet zo goed. Het ruime aanbod maakt de grondstof relatief goedkoop en verandering zit er de komende maanden niet in.

Hoogste niveau in 3 maanden
In de Verenigde Staten (VS) is dat anders. Korrelmaïs neemt op de beurs van Chicago een spurtje en realiseert maandag 4 december het hoogste niveau sinds begin september. De stijging wordt in gang gezet door zorgen over droogte in Argentinië, waardoor opbrengsten kunnen gaan tegenvallen. Er zijn wel gebieden in de maïsbelt die wat verlichting van neerslag kregen, maar voor verschillende teeltgebieden blijft de droogte zorgelijk.

Ruim aanbod in EU maakt maïs relatief goedkoop

In Brazilië zakt de maïsproductie met 17% in seizoen 2017/2018. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleiner areaal en lagere prijzen. De productie komt met 90.52 miljoen ton een stuk lager uit dan vorig seizoen, toen deze 108.87 miljoen ton bedroeg. 

Een andere factor die stemming geeft, is de recente aankooporder van China. Recordhoge binnenlandse maïsprijzen duwen kopers richting goedkopere importmaïs. Hierbij geeft ook het verwachte lokale tekort steun.

Houdt winst aan?
Hoewel de Amerikaanse maïsmarkt nu in een opwaartse tendens verkeert, ligt het niet in de lijn der verwachting dat de winst hard doorloopt. Het ziet ernaar uit dat een verdere klim wordt beteugeld door de stijgende Amerikaanse productie. Boeren gaan naar verwachting krimpen in tarwe en uitbreiden in sojabonen en maïs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden