Vorst nog geen gevaar

Wintertarwe gaat zacht de winter in

19 December 2017 - Niels van der Boom

Een gebrek aan winterweer in Europa heeft ervoor gezorgd dat wintergranen zeer zacht de winter in gaan. Ze zijn niet afgehard of bedekt met sneeuw om serieuze vorst het hoofd te bieden. Dat bericht de Europese Commissie (EC) in het MARS-bulletin voor december.

Donderdag 21 december start de astronomische winter. Het merendeel van de Europese landen is in november en december slechts op weinig winterweer getrakteerd. Het is vooral erg nat en zacht geweest. De wintergranen, met name wintertarwe, zijn hierdoor nauwelijks afgehard. Dat bericht de EC in hun laatste MARS-gewasrapportage voor 2017.

Uitwintering is een reëel probleem

Vorsttolerantie
Afharden van het graan is nodig om de planten bestand te maken tegen vorst. Anders kan op grote schaal 'frost kill', oftewel: uitwintering optreden. In Nederland is dat niet vaak een probleem. Het kwam de afgelopen jaren slechts sporadisch voor bij gevoelige rassen. In Oost-Europa is het gevaar echter wel reëel.

Volgens de Europese rekenmodellen hebben de meeste graangewassen in de Europese Unie (EU) op dit moment weinig tot geen vorsttolerantie. Alleen in delen van Scandinavië, de Baltische Staten, Zuid-Duitsland en enkele Oost-Europese landen zijn de gewassen voldoende afgehard voor de winter.

Afharden vertraagd
In een groot deel van Noord-Europa, de Baltische Staten en Zwarte Zeeregio zijn de wintergranen nog boterzacht en totaal niet afgehard. Het weer in november en december is warm verlopen. Sinds half december is hier verandering in gekomen, maar het afharden is flink vertraagd, zo meldt het MARS-rapport.

Draait het weer om, en zakt de temperatuur plotseling fors, dan kan dit desastreus zijn voor de granen. Het is echter een 'wat als-scenario'. Weersverwachtingen voor de lange termijn wijzen op een temperatuur die warmer en natter dan normaal is. Ondanks een gebrek aan sneeuwdek is er voor uitwintering geen vrees. Bovendien is het graan in Rusland wel voldoende afgehard. In Oekraïne is er nog wel vrees voor een gebrek aan voldoende sneeuwdek.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden