Inside: Granen & Grondstof

Granenmarkt zenuwachtig door winterweer

3 Januari 2018 - Niels van der Boom

Berichten over uitwintering van tarwe hebben ervoor gezorgd dat de CBoT dinsdag 2 januari op een hoger niveau sloot. Er zijn echter meer ingrediënten in de markt aanwezig. Ook de koersen van soja en maïs sloten met winst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe sloot dinsdag $6,50 cent per bushel hoger, dat komt omgerekend neer op $159,28 per ton. Dat is het hoogste punt sinds eind oktober. Soja kreeg een plus van $3,25 cent per bushel en maïs een verhoging van $2,50 cent per bushel.

$6,50

cent

per bushel pluste het tarwecontract dinsdag 2 januari

Vrees voor schade
De reden voor de plotselinge verhoging van tarwe is de vrees voor vorstschade. Tijdens de start van het nieuwe jaar dook het kwik naar -18 graden Celsius of lager in de 'wheat belt'. Lang niet alle gewassen zijn voldoende bedekt met sneeuw, wat de kans op uitwinteren reëel maakt. Daar schreven we al eerder over. Naar verwachting houdt het winterweer voorlopig aan.

Vorstschade wordt inmiddels vanuit meerdere staten gemeld: Kansas, Oklahoma, Colorado, Missouri, Illionois en Indiana. Echter, de volledige schade kan pas komend voorjaar worden opgemaakt, wanneer de planten gaan groeien. Het droge weer afgelopen herfst en deze winter helpt daar niet bij. Vooral de laatgezaaide tarwe's staan er niet florissant op.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De notering van tarwe bereikte 2 januari zijn hoogste punt sinds 25 oktober.Wisselkoersen
De Europese tarweprijs trekt zich weinig aan van wat zich in de Verenigde Staten afspeelt. Het tarwecontract op de Matif sloot 2 januari €0,50 lager, op €158,50 per ton. Op de eerste handelsdag sloot de euro sterker, ten opzichte van de dollar, op $1,2047. Dat helpt de concurrentiepositie van Amerikaanse granen.

Voor Europa is het slecht nieuws. Samen met het nieuws dat droogte in Zuid-Amerika wellicht een opbrengstvermindering met zich meebrengt, konden soja en maïs eveneens plussen.

Meer grafieken? Als abonnee kunt u meer informatie vinden in de database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden