Inside: Granen & Grondstof

Week 1: het weer beheerst de koersen

10 Januari 2018 - Niels van der Boom

Het zijn vooral de weersomstandigheden die de markt wereldwijd beroeren, neem bijvoorbeeld het extreme winterweer in de Verenigde Staten (VS) en het gebrek hieraan in Oost-Europa. Kan dit de koersen doen bewegen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van het Russische ministerie van Landbouw blijkt dat het land in seizoen 2017/2018 85,8 miljoen ton tarwe heeft geoogst (netto). Dat is een record, waardoor het land veel tarwe moet exporteren. Het ministerie komt uit op een exportcijfer van 35,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 500.000 ton, ten opzichte van de vorige prognose en een plus van 31% op vorig seizoen.

Russische tarwe is wereldwijd het goedkoopste

Rusland is daarmee een wereldspeler van formaat, wat betreft de export van tarwe. De zwakke roebel, ten opzichte van de euro, helpt de exportpositie van het land. Daarnaast wordt er subsidie verleend op transport, om zodoende de stijgende transportkosten beheersbaar te houden. Hiermee is Russische tarwe het goedkoopste ter wereld.

Sneeuw en vorst
De prijzen op de wereldmarkt zijn gestabiliseerd. Vooral in de VS en Canada zijn daar oorzaken voor te vinden. Er werden laagterecords in temperatuur gemeten, soms gecombineerd met veel sneeuw. Het logistieke netwerk is hierdoor ontregeld geraakt (bevroren vaarwegen en spoor- en wegverbindingen zijn onbruikbaar). In regio’s waar onvoldoende sneeuw viel, brengt de extreme kou schade toe aan de gewassen. De koers van de dollar is de laatste dagen verzwakt, waardoor de graanprijzen iets hoger eindigden.

In Oekraïne staan de wintergranen er beter op. De herfst verliep relatief warm en er was voldoende vocht aanwezig voor een gunstige ontwikkeling van de gewassen. Van een sneeuwdek in het land is nauwelijks sprake. Gaat het nog streng vriezen, dan lopen de gewassen een groot risico. Het blijft echter opvallend mild in Centraal- en Oost-Europa.

82

procent

minder zomertarwe gecertificeerd

Regen
In West-Europa is nauwelijks sprake van winter. De forse hoeveelheid regen heeft de gewasontwikkeling vertraagd of zelfs onmogelijk gemaakt. Veel wintertarwe moet zelfs nog gezaaid worden. Het is nog maar de vraag wanneer dit mogelijk is.

De keuze voor zomergraan ligt het meest voor de hand, al lijkt het erop dat het aanbod van zaaizaad aan de krappe kant is. Vooral in Noord-Nederland zijn nog veel percelen onbewerkt en in sommige gevallen zelfs niet geoogst. Nieuwe plomberingscijfers van de NAK wijzen uit dat er 4,5% minder wintertarwe is gecertificeerd en 82% minder zomertarwe. Het gaat om 628 en 144 ton zaaizaad.

Minder export
Tussen 6 en 12 december is 385.635 ton graan uitgevoerd vanuit de Europese Unie (EU). Het gaat om ruim 259.000 ton zachte tarwe. Daarnaast werd 206.723 ton ingevoerd, voornamelijk maïs: 160.410 ton. Volgens het douanesysteem is de EU hiermee een netto-exporteur van 4,9 miljoen ton graan. Dat was vorig jaar in dezelfde periode 11,1 miljoen ton.

De Europese Commissie heeft het voornemen uitgesproken om meer ethanol (op basis van graan en suiker) aan fossiele brandstoffen toe te voegen, tot 14% in 2030. Het Europees Parlement moet zich nog buigen over de kwestie. Milieuorganisaties en voedingsmiddelenproducenten zien niets in het voornemen. Ongeveer 4,4% van het Europees graan wordt tot ethanol verwerkt. Een bijkomend voordeel is dat het bijproduct DDGS een goed alternatief is voor GMO-sojabonen en andere geïmporteerde eiwitbronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden