Inside: Granen & Grondstof

Granenmarkt breekt record na record

15 Januari 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

Nieuwe cijfers van het USDA (het Amerikaanse ministerie voor Landbouw) hebben de granenmarkt in een ander daglicht gezet. Op 1 dag verschenen er 3 rapporten die allemaal 'bearish' nieuws voor de termijnmarkt hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op vrijdag 12 januari verscheen het maandelijkse WASDE-rapport (dat over de wereldwijde vraag- en aanbodsituatie rapporteert), een prognose voor de arealen en een kwartaalrapport met nieuws over de voorraden. De cijfers van het ministerie voor Landbouw kwam niet overeen met de verwachtingen van analisten, waardoor de koersen heftig reageerden.

1,8

miljoen ton

is de plus in de  tarweproductie

Record tarweproductie
De wereldtarweproductie wordt in het nieuwste WASDE-rapport verhoogd met 1,8 miljoen ton tot 757 miljoen ton, een record. De eindvoorraad komt een fractie lager uit (268 miljoen ton), maar vestigt wel een record. Het USDA zet een kleine min bij de voorraad, wegens een lager volume tarwe in Australië.

Rusland
De USDA-cijfers voor Rusland zijn indrukwekkend. De tarweopbrengst voor 2017 werd met 2 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 85 miljoen ton. Daarmee nadert het de cijfers van het eigen landbouwministerie, die spreekt over 85,8 miljoen ton. Zij voorspellen een export van 35,3 miljoen ton, nipt hoger dan waar het USDA over schrijft.

Een gunstige roebel en tarwe in overvloed zorgen voor het verhogen van de export (+1,5 miljoen ton). Ter vergelijking: de tarwe-export in de Verenigde Staten (VS) wordt dit marketingseizoen ingeschat op 26,5 miljoen ton.

Areaal tarwe
Rond de jaarwisseling reageerde vooral de CBoT op de speculaties dat de extreme poolkou het Amerikaanse tarweareaal kan decimeren. Het USDA heeft de cijfers inderdaad naar beneden bijgesteld (-78.000 hectare). Analisten rekenden gemiddeld op een verlaging van ruim 600.000 hectare, een forse tegenvaller dus. De oppervlakte harde rode tarwe neemt volgens het USDA het meeste af. Zachte rode tarwe en witte wintertarwe plussen beiden in areaal.

Handelaren bekijken de cijfers met argusogen. Het is namelijk niet duidelijk in welke mate de tarwe getroffen is door vorstschade. Ook neemt de droogte in de zuidelijke Plains toe. Hierdoor wordt een groot verschil tussen ingezaaide hectares en geoogste hectares verwacht.

Het Amerikaanse exportniveau is zeer slecht

Diepterecord export
De exportcijfers in de VS waren in week 2 van het nieuwe jaar zeer slecht. Er werd slechts 71.000 ton granen uitgevoerd. In week 1 bereikte de exportcijfers ook al een laagterecord, die in de week daarop direct is doorbroken. Een lage dollarkoers doet weinig om de handel nieuw leven in te blazen. De kerstperiode wordt als oorzaak genoemd voor de geringe verkopen.

Prijsverschil
De wereldhandel in tarwe is momenteel in Russische handen. Tussen januari en november 2017 voerde het land een kwart meer tarwe uit (ten opzichte van 2016). Het prijsverschil van tarwe tussen Rusland en de VS is verkleind tot slechts $3 per ton, waardoor de Amerikanen op hernieuwde interesse gokken. Naast een gunstige koers en overvloedige tarwe worden Russische exporteurs geholpen door subsidies op het transport en een verbeterde infrastructuur.

Het verleden leert ons dat de export in de eerste maanden van het nieuwe jaar afneemt. Daar wordt voor begin 2018 geen rekening mee gehouden. Dit betekent weinig goeds voor de prijsvorming. De Zwarte Zeeregio kende tot nu toe relatief zacht weer. Dit is aan het veranderen. Sneeuw ligt er nauwelijks dankzij de warme winter. Wordt het echt koud, dan kan het niet-afgeharde graan door vorst weleens een flinke klap krijgen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden