Het tarweareaal is de afgelopen jaren sterk gekrompen. Toch leidt dit vooralsnog niet tot hogere tarweprijzen. ABN Amro verwacht dat hier op de lange termijn geen verandering in komt.
Aangezien de tarweprijs al jaren laag is, wordt er overal ter wereld minder tarwe verbouwd. Ook in Nederland is het areaal in 2017 met 9% gedaald. Deze daling komt bovenop een daling van 10% in 2016. Met name in Zeeland, waar voorheen veel tarwe werd verbouwd, is het areaal (-14%) sterk afgenomen.
Telers kiezen voor rendabelere teelten, zoals suikerbieten en aardappelen. Met name het areaal suikerbieten steeg sterk (+20%). Een uitzondering is Rusland, waar het areaal tarwe juist groter wordt.
Toegenomen efficiëntie
Toch blijven de graanoogsten hoog, wegens de hogere efficiëntie. Wereldwijd laat een kleiner areaal een hogere opbrengst zien. Ook in 2018 leidt de afname nog niet tot een lagere productie, zo verwacht het International Grain Council (IGC). Pas richting 2019 vindt er, naar verwachting, voldoende krimp plaats voor een afname van de productie.
Volgens het IGC neemt de vraag naar tarwe voor veevoer af. Een groei in de vraag naar tarwe voor voedsel (door de bevolkingstoename) maakt die daling goed. De licht stijgende vraag is echter niet genoeg om de opgebouwde voorraden weg te werken.
Prijsvorming markt
Toch steeg de tarweprijs afgelopen dagen iets. Onder andere de 'goedkopere' dollar zorgt ervoor dat tarwe uit de Verenigde Staten aantrekkelijk is, waardoor de handel blijft lopen. Ook droge omstandigheden in belangrijke regio’s met wintertarwe zorgen voor positieve prikkels op de markt.Het maartcontract in Parijs en Chicago zit in de lift.
Meer grafieken zien? Als abonnee heeft u exclusief toegang tot de database.