Het Russische ministerie van Landbouw maakte deze week bekend dat de 134 miljoen ton graan die in 2017 verbouwd werd, niet de grens is. Het verwacht in de toekomst zelfs een oogst van meer dan 150 miljoen ton. Echter, insiders temperen die verwachtingen.
De prognoses voor het komende seizoen variëren van 73 tot 82 miljoen ton tarwe. Daarmee verwacht het ministerie dat de oogst dit jaar kleiner zal uitpakken, vergeleken met 2017 (85 miljoen ton). Dankzij de grotere beginvoorraden kan Rusland in seizoen 2018/2019 tenminste 37,5 miljoen ton tarwe exporteren, tegen 36,5 miljoen ton in het lopende seizoen.
Het ministerie meldde ook verwachtingen voor de verdere toekomst van haar graanopbrengsten. Zo schat zij een oogstpotentie in van maar liefst 150 miljoen ton. Door de verbeterde opbrengsten en de goede Russische marktomstandigheden verwacht het ministerie dat de export van graan voor 2025 met 60 miljoen ton gaat stijgen.
Droogte
De verwachtingen zijn niet alleen maar positief. Verschillende Russische landbouwkundigen klagen namelijk over een droge grond. De sneeuw die de laatste dagen in Rusland is gevallen, is zo minimaal dat de grond in het land er waarschijnlijk slechts kortstondig van profiteert. Op andere plekken is er zelfs wat koude schade aan het gewas gemeld.
Ook werd gemeld dat Russische telers te weinig liquide middelen hebben, waardoor er een mogelijkheid is dat zij de voorspellingen van het ministerie (met betrekking tot de graanopbrengsten) niet waar zouden kunnen maken. Dit omdat zij minder dan minder kunnen zaaien, wegens de hoge prijzen voor het zaad. Daarnaast staan de Russische banken ook niet in de rij om deze telers te ondersteunen.
Goed nieuws?
Wat wel als goed nieuws gezien kan worden, is dat de verwachtingen voor 2018 voor Rusland iets getemperd worden. Dit omdat de wereldvoorraden zeer hoog zijn. De graanprijzen bevinden zich op dit moment weer op niveau van oktober 2017.De graanprijzen bevinden momenteel zich weer op het niveau van oktober 2017.