Inside: Granen & Grondstof

Prijs sojabonen flink in de lift

14 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

De sojabonenkoers op de CBoT in Chicago laat een sterk stijgende lijn zien en bevindt zich momenteel op het hoogste punt in 5 weken tijd. Hoe komt het dat de sojaprijs in de lift zit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijgende koers van sojabonen heeft voornamelijk te maken met de droogte in Argentinië. Hoewel er wel regen gevallen is, blijft dit een risico voor de oogst in het land. De verwachte productie in het land zou hierdoor weleens 20% lager kunnen uitvallen en komt daardoor waarschijnlijk uit op 45 tot 46 miljoen ton. De eerdere verwachtingen kwamen nog uit op 54 tot 56 miljoen ton. De Europese beurzen liften mee met de ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De sojabonenprijs steeg naar het hoogste punt in een halfjaar tijd.

Brazilië en China
Alhoewel de oogst- en exportprognoses van Brazilië vorige week zijn gestegen, zorgt natheid tijdens het hoogtepunt van de oogst voor kwaliteitsproblemen. Ook hierdoor zijn kopers van sojabonen bereid om hogere prijzen te betalen voor het product.

Er is nog een laatste verklaring voor de hogere prijzen van sojabonen. Zo werd namelijk bekend dat China de mogelijkheid bestudeert om invoerheffingen in te stellen voor soja vanuit de Verenigde Staten. Dit heeft al geleid tot annulering van de export van ongeveer een half miljoen ton sojabonen vanuit de Verenigde Staten naar China.

Wilt u meer grafieken zien? Bezoek dan onze database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden