Inside: Granen & Grondstof

Prijs Braziliaanse sojabonen bereikt recordhoogte

29 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De Chinese importeurs van sojabonen betalen momenteel (de af land periode) recordhoge prijzen voor sojabonen uit de haven van Brazilië. Dit als reactie op de berichtgeving rondom de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China, die alsmaar verder op lijken te lopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China maakte namelijk onlangs bekend dat Amerikaanse sojabonen een potentieel doelwit zijn van importheffingen. Daardoor steeg de vraag naar sojabonen uit Brazilië; het kopen van sojabonen uit Brazilië is een noodgreep van veel Chinese kopers. Dit om ervoor te zorgen dat ze voldoende diervoeder kunnen inkopen. Toch zou die nood niet zo hoog moeten zijn, gezien China genoeg sojabonen op voorraad heeft.

Daarnaast heeft de regen in Brazilië mogelijk ook de handel in soja vertraagd, wat heeft bijgedragen aan de hogere prijzen. De droogte in Argentinië stimuleert de wereldwijde sojaprijzen en stimuleert daarnaast de vraag naar sojabonen elders in de wereld.

Afwachtende houding
Er zijn echter minder sojabonen beschikbaar voor de export, omdat er meer ‘gecrusht’ moet worden in Brazilië. Dit door de sterke vraag naar bio-diesel. Een boer in Mato Grosso (een deelstaat die aan Bolivia grenst) zei tegen Reuters dat hij gelooft dat sommige telers hun voorraden langer vasthouden, in afwachting van stijgende prijzen. Dit wanneer de spanningen tussen de VS en China escaleren.

De verwachting is daarom dat de wereldwijde sojabonenmarkten gaan stijgen. Dit is echter nog niet terug te zien in de notering op de CBoT in Chicago. De spanningen op de markt zijn nog niet vertaald in de notering op de CBoT.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden