Inside Granen & Grondstof

Tarwe profiteert van valuta-onrust

10 April 2018 - Niels van der Boom

De Amerikaans-Chinese strijd rondom de importheffingen op een groot aantal producten is nog niet afgerond, of de Verenigde Staten (VS) liggen alweer met het volgende land overhoop: Rusland. Dat zorgt voor onrust op de financiële markten. De granenmarkt kan hier echter voordeel uit halen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VS kondigde vrijdag 6 april nieuwe sancties aan tegen Rusland, waarin zakenlui worden lamgelegd. Als reactie sloot de Russische AEX-index maandag 9 april 9% lager. De roebel verloor tegelijkertijd 3% in waarde, ten opzichte van de dollar. Daags erop daalt de roebel opnieuw, ten opzichte van de dollar en de euro, want dinsdag 10 april neemt de waarde met 4% af. Dat is slecht nieuws voor Russische ondernemers, maar goed nieuws voor de landbouwsector.

Rusland beschikt over gigantische graanvoorraden; vooral tarwe. Daarmee is het heerser over de wereldmarkt. Naast een goede beschikbaarheid is het de prijs-kwaliteitverhouding die ervoor zorgt dat Rusland de markt in zijn vingers heeft. Zelfs een goedkope dollar zorgt er niet voor dat de Amerikanen hun tarwe aan de man kunnen brengen.

Stijgende prijzen én volume
De Russische tarweprijs komt in maart naar zijn hoogste niveau in bijna 3 jaar tijd. Eén ton tarwe met 12,5% eiwit wordt inmiddels voor bedragen boven de $200 per ton verhandeld (in de Zwarte Zeehavens) en het exportniveau ligt 40% hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Voor het gehele exportseizoen wordt een exportvolume van 38 miljoen ton tarwe verwacht. De prijzen kunnen weleens stijgen naar $220 per ton, zo denken analisten. Op dit moment staan die op $213 per ton FOB. Ook gerst wordt fors meer geëxporteerd.

Een lage roebelkoers maakt het opnieuw aantrekkelijk om Russische tarwe te kopen. Een wankelende financiële markt zorgt in ieder geval niet voor prijsdalingen. Ook op de Matif in Parijs is het tarwecontract bezig aan een opmars; mede-veroorzaker is een zwakkere koers van de euro.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Lage wisselkoersen in de Europese Unie en VS betekenen voor akkerbouwers een lager rendement per hectare. In Rusland is het tegenovergestelde waar. Russische akkerbouwers krijgen hun producten betaald in roebels, terwijl graanhandelaren het in dollars exporteren. Een lage koers is positief voor het teeltrendement. Daarbij komt wel dat de rentepercentages in Rusland en Oekraïne fors hoger liggen dan wij gewend zijn. De pachtprijzen echter enorm veel lager.

Minder export
Nu de weersomstandigheden in Rusland verbeteren, en het voorjaar in grote delen van het land is aangebroken, verbeteren ook de logistieke omstandigheden. Een haperende aanvoer werkte de laatste tijd juist in het voordeel van de Europese Unie; vooral richting West-Afrikaanse bestemmingen. Wat als tegeneffect kan fungeren, is het feit dat akkerbouwers vooral druk zijn met het inzaaien van de voorjaarsgewassen, en tijdelijk geen graan verladen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden