Inside: Granen & Grondstof

China koopt geen sojabonen meer uit VS

3 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

China is gestopt met het kopen van sojabonen uit de Verenigde Staten (VS). Dit is een gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS. Het land importeert zijn sojabonen nu vooral uit Brazilië. De prijzen voor de Braziliaanse sojabonen liggen daardoor op een historisch hoog niveau.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bloomberg meldt dat de Chinezen bewust geen sojabonen uit de VS kopen. Echter, dat de Chinese handelaren deze stap nemen, verrast de markt. Er was namelijk nog hoop dat de Chinese handelaren zouden wachtten tot de heffingen van kracht zouden gaan.

De onzekerheid die heerst, zorgt ervoor dat de Chinese handelaren dit besluit alvast genomen hebben. De Amerikaanse handelssecretaris Wilbur Ross zei dat de handelsoorlog nu echt pijn begint te doen. De situatie is zorgelijk, omdat Amerika voor de afzet van sojabonen sterk afhankelijk is van China (de grootste importeur ter wereld).

Prijs voor sojabonen in Brazilië op zeer hoog niveau

Gesprekken VS en China
Op donderdag 3 mei beginnen de gesprekken tussen China en de VS om zodoende de situatie te verbeteren. De gesprekken zullen met name gaan over wat China gaat doen met de klachten van Amerika over oneerlijke handelspraktijken. Een Chinese overheidsfunctionaris waarschuwde echter dat er niet onderhandeld zal worden over de belangrijkste belangen. "In het geval van een handelsoorlog, hebben we een veel groter vermogen om de gevolgen te overleven dan de VS."

De gevolgen van de handelsoorlog worden langzamerhand zichtbaar in de prijzen. Extra vraag naar Braziliaanse soja zorgt ervoor dat de prijs in het land het op 2 na hoogste niveau in de historie heeft bereikt. Brazilië is net klaar met de oogst van een recordhoge sojabonenopbrengst.

Lage opbrengst Argentinië
De sojabonenprijs is na de oogst behoorlijk laag. Daarom is de hoge prijs in Brazilië opvallend. De hoge prijs heeft ook te maken met de slechte sojabonenoogst in Argentinië. Na een lange tijd van droogte in het land is er juist nu, rond de oogst, regen gevallen. Daardoor wordt de oogst gehinderd en de kwaliteit verminderd. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden