Inside: Granen & Grondstof

Minder tarwe verwacht in Duitsland

17 Mei 2018 - Niels van der Boom

Het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) verlaagd zijn prognose voor de tarweoogst in Duitsland. Dit nadat officiële statistiekcijfers voor het tarweareaal werden verlaagd. Ook in de opbrengst van koolzaad en korrelmaïs wordt gesneden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DRV publiceerde 16 mei zijn nieuwste schatting voor de Duitse graanoogst. Die komt met 45,8 miljoen ton op hetzelfde niveau uit als vorig jaar. Sinds medio april hebben de graangewassen met goed groeiweer te maken gehad, waardoor een eerdere achterstand is weggewerkt. In het zuiden en westen is voldoende vocht, maar toch is er regen vereist.

Het totale volume tarwe verlaagt DRV naar 23,2 miljoen ton, een afname van 3,7% in vergelijking tot 2017. In dat jaar werd 24,1 miljoen ton tarwe geoogst. De reden voor de verlaging is het verschijnen van nieuwe areaalcijfers, welke statistiekbureau Destatis publiceerde. Volgens het bureau is er 5,6% minder wintertarwe uitgezaaid, deels als gevolg van natte omstandigheden. Dit gewas is het grootste Duitse graangewas.

5,6

procent

minder wintertarwe is ingezaaid

Stijging zomergraan
Als gevolg hiervan hebben de akkerbouwers meer zomertarwe en gerst ingezaaid, maar er is wel minder wintergerst gezaaid. De oogst van rogge wordt hoger ingeschat.; dit vooral dankzij een hogere hectareopbrengst. De opbrengst van zomergerst gaat fors omhoog (+30%) en die van zomertarwe stijgt zelfs met 157%.

Koolzaad heeft zich, door het natte weer, slecht ontwikkeld. Ook het weer van dit voorjaar heeft daar niet bij geholpen. De oogst wordt op 4,1 miljoen ton ingeschat; vorig jaar was dat 4,3 miljoen ton. Het meerjarig gemiddelde bedraagt 5,1 miljoen ton. Korrelmaïs komt 2,6% lager uit, op 4,4 miljoen ton.

Aardappelen en suikerbieten
Overheidscijfers van Destatis zetten het areaal aardappelen op 249.000 hectare en die van suikerbieten op 422.000 hectare. Die laatste toont een stijging van 3,7%, vergeleken met vorig jaar. Duitse akkerbouwers verbouwen zo’n 12% minder erwten, maar 16% meer veldbonen. Het areaal daarvan stijgt naar 54.000 hectare.

Duitsland is, na Frankrijk, de grootste producent van granen in de Europese Unie. Voor koolzaad is het zelfs de grootste Europese producent.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden