Inside Granen & Grondstof

Minder tarwe, ondanks beter weer

22 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

In de mei edititie van het Europese Mars-rapport worden de tarwe opbrengsten verlaagt ten opzichte van de april editie. Aan de andere kant belicht het rapport de verbeterde weersomstandigheden die de groei van de gewassen versnelt heeft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het rapport hebben grote delen van Europa te kampen met droogte. Dit geldt vooral voor de oostelijke landen (zoals Roemenië en Polen), maar op de wintergranen heeft het geen grote effecten. Deze gewassen hebben zich immers al geworteld. De net kiemende gewassen, zoals zomertarwe en gerst, ondervinden hier wel serieuze hinder van.

Daarom wordt de opbrengst per hectare voor zachte tarwe iets verlaagd (-0,6% vergeleken met het april-rapport). Daarmee zijn de opbrengsten nog wel ruim 3,5% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. 

Goede maïsopbrengsten
De verwachtingen voor de maïsopbrengsten blijven zo goed als gelijk. Er wordt een opbrengst van 7,65 ton per hectare verwacht, wat ruim boven het 5-jarig gemiddelde is. De kleine vertragingen bij het zaaien van de maïs zijn ondertussen goedgemaakt. Dit door het warme weer. De meeste zaaiwerkzaamheden van maïs zijn in Europa dan ook afgerond.

De strenge winter en het natte voorjaar zorgt ervoor dat er in Frankrijk negatieve verhalen de ronde doen. Zo wordt met name in tarwe veel septoria gevonden. Toch worden er hogere tarweopbrengsten verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden