Inside Granen & Grondstof

Week 21: graanprijzen stijgen sterk

24 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De graanprijzen tonen opnieuw een flinke stijging. Maïs toont de grootste uitschieter, maar ook de noteringen voor tarwe en soja liggen op een hoog niveau. Dit komt voornamelijk door de berichten van de tegenvallende oogstverwachtingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de CBoT in Chicago stijgt de tarwenotering richting de $200 per ton. Ook op de Matif in Parijs stijgt de prijs en daar wordt circa €180 per ton genoteerd. De zorgen over het droge weer in de Amerikaanse Plains, Canada, Oost-Australië en Rusland spelen daarbij een grote rol. Zo wordt het de komende 10 dagen behoorlijk warm in het zuiden van de Amerikaanse Plains (temperaturen van 40 graden Celsius), wat de tarwe geen goed doet.

Ook de tegenvallende verwachtingen van de Russische graanoogst hebben een prijsondersteunend effect (-10 miljoen ton tot 105 miljoen ton). Dit heeft te maken met de droogte in grote delen van Rusland en de schade van de strenge winter. Ook de regionale beurzen laten een stijging van de tarweprijzen zien, met als hoogste notering €172 per ton op de beurs in Middenmeer.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs gaat richting de €180 per ton.

Hoogtepunten voor maïs 
Ook de maïsprijs bereikte nieuwe hoogtepunten. Op de Matif wordt de hoogste prijs sinds juli vorig jaar genoteerd (€168,50 per ton). Dit komt onder andere door de droogte in Oekraïne, waar veel maïs geproduceerd wordt. Ook elders in de wereld zijn zorgen over de maïsgewassen, bijvoorbeeld in de Midwest. 

Europa toont een honger naar maïs; zelfs in Zuid-Afrika wordt gekocht. Er is in 7 jaar tijd niet meer zoveel maïs vanuit Zuid-Afrika naar Europa geëxporteerd. Dat er zoveel geïmporteerd wordt, is ongewoon gezien de transportafstand. De stijgende prijs heeft deels te maken met de lage prijzen in het land (door de grote oogst), maar ook met de toegenomen vraag vanuit de Europese Unie (+41%).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De maïsnotering laat al lange tijd een sterk stijgende trend zien.

Afname spanningen
De notering voor sojabonen op de CBoT eindigde hoger; dit onder invloed van de afgenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China, waardoor er hoop is voor een grotere exportvraag. De stijging bleef echter beperkt, mede door een grote Braziliaanse sojabonenoogst en het hogere inzaaitempo in de Verenigde Staten.

In Rusland krijgt soja steeds meer aandacht; zo er is gisteren een beursnotering voor sojabonen in Moskou gestart.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden