Inside Granen & Grondstof

AgruniekRijnvallei: tarwepool 2 euro lager

6 Juni 2018 - Niels van der Boom

Vorig jaar wist AgruniekRijnvallei de hoogste poolprijs voor voertarwe te realiseren. Inmiddels heeft het bedrijf de tarwepool voor oogst 2017 afgerond. Het resultaat komt enkele euro's onder vorig jaar uit. De kwaliteit was wel aanmerkelijk beter.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-uitbetaalprijs in de lange tarwepool voor voertarwe komt uit op €153 per ton, geleverd op de locatie in Doetinchem of Wageningen (Gelderland). Per vracht rekent AR €25 aan weegkosten. Deze kosten variëren per bedrijf en hoeveel vrachten zijn aangeleverd. Wie zijn tarwe zelf opslaat, krijgt een vergoeding van €0,20 per ton per week. Voor oogst 2017 was er geen pool voor voergerst en triticale.

153

euro

per ton bedraagt de nettoprijs van de tarwepool

Hoger hectolitergewicht
Deze prijs geldt bij de normale kwaliteitstoeslagen en een levering bij 14% vocht. Boven een vochtpercentage van 15% hanteert AR een korting. "Het gemiddeld hectolitergewicht lag op 72 tot 76", weet algemeen manager Henny Vermeulen. "Wie lager of hoger uitkomt, krijgt een plus of min van €1 per 2 punten. De maximale plus of min bedraagt €2 per ton."

De hectolitergewichten lagen afgelopen jaar flink hoger, ten opzichte van oogst 2016. Toen kwamen ze niet boven de 70 uit, waardoor ook de opbrengst tegenviel. Per hectare was dat maximaal 8 ton. Oogst 2017 bracht volgens Vermeulen 'normale' opbrengsten van een goede kwaliteit.

Vaste verkoopsystematiek
Vorig jaar keerde AR een prijs uit van €155 per ton. Dat was voor oogst 2015 €151 per ton. AR hanteert een vaste verkoopsystematiek: iedere 2 weken wordt 5% van het volume verkocht. Dit gebeurt gedurende een periode van 40 weken (start eind augustus). Nagenoeg alle tarwe wordt aan het eigen voerbedrijf van de coöperatie geleverd. Vermeulen is vrij om tarwe aan een andere partij te verkopen. Omwille van het voordeel in de transportkosten gebeurt dit echter bijna niet.

Voor de inname van oogst 2017 is AR gestart met het ophalen van graan op locatie, bij wijze van experiment. "Op verzoek van de klant kijken we naar de meest gunstige vorm voor zijn of haar situatie", aldus Vermeulen. "Voor 2018 verwachten we een lichte stijging in de aanvoer. Met name door nieuwe relaties. Ons akkerbouwteam is nu een aantal jaren stabiel, waardoor ze nieuwe klanten binnen halen."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden