Inside Granen & Grondstof

Granenprijzen dalen fors ondanks droogte

21 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De granenmarkten worden in Europa overheerst door droogte en in verschillende gebieden is de oogst zelfs al vervroegd begonnen. Op basis daarvan verlaagde de Europese Commissie de opbrengsten voor de diverse graangewassen. Wat doet dit met de noteringen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De geschatte lagere opbrengsten in de Europese Unie (EU) hebben weinig effect op de CBoT-notering in Chicago. In de Verenigde Staten (VS) lijkt de oogst van zomertarwe namelijk erg goed te worden. De tarweprijs liet donderdag 21 juni weer een lichte stijging zien, wat zou komen door de aanhoudende droogte in Rusland.

De tarwenotering op de Matif in Parijs daalde afgelopen week sterk. In week 24 werd nog €183 per ton genoteerd, deze week (week 25) werd er op het dieptepunt €171,75 genoteerd. Inmiddels is er een teken van herstel en ligt de prijs op €174 per ton. Dit zou kunnen komen door het MARS-rapport. De hectareopbrengsten van tarwe gaan hierin namelijk met 2,4% naar beneden, als gevolg van droogte in veel Europese landen.

Dalingen op regionale beurzen
Ook de regionale beurzen laten een daling van de tarweprijs zien. De beursnotering van Middenmeer (voor tarwe) daalde met €2 tot €172. De notering voor de nieuwe oogst daalde zelfs met €5 tot €160. Ook de sojabonenprijs zit zich in een vrije val, en bevindt zich nu op het laagste niveau in 2 jaar tijd.

De daling komt doordat de Amerikaanse president Donald Trump bekendmaakte dat hij nieuwe importtarieven op Chinese producten wil instellen. Het zou gaan om $200 miljard aan Chinese goederen, die belast worden met een importtarief van 10%. Dit omdat China heffing op soja heeft ingesteld.

Stakingen voorbij
De staking van de transporteurs in Brazilië is inmiddels voorbij, maar de gevolgen worden steeds zichtbaarder. De Braziliaanse Nationale Landbouw Confederatie (CNA) verwacht een exportvertraging (sojabonen en sojameel) van 6,8 miljoen ton, als gevolg van de meningsverschillen tussen graanhandelaren en transportbedrijven.

Het vertrouwen in de maïsgewassen in de VS zet de prijs op de CBoT onder druk. Alhoewel het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) raamde dat de wereldwijde maïsvoorraden kleiner uitvallen, bleef de prijs dalen. Op de Matif in Parijs daalde de prijs tot €162 per ton. Nu laat de Matif weer wat tekenen van herstel zien. Dit waarschijnlijk onder invloed van het MARS-rapport, waarin de maïsoogst met bijna 4% verlaagd werd.

Die verlaging komt onder meer door de droogte in de EU (zoals Duitsland). De landbouworganisaties in het land spreken over de kleinste oogst in 20 jaar tijd. Ook in Roemenië, België en Polen wordt een kleinere maïsopbrengst verwacht.De maïsnotering op de Matif in Parijs laat een klein beetje herstel zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden