Inside Granen & Grondstof

FAO: 'Komende 10 jaar dalen de graanprijzen'

4 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De voedsel- en landbouworganisatie FAO verwacht dat de productie op de lange termijn blijft stijgen. Toch zal de vraag naar de meeste landbouwproducten minder snel meegroeien. De FAO verwacht dan ook dat de prijzen de komende 10 jaar dalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De FAO schrijft in het meest recente rapport dat de wereldwijde graanopbrengsten de komende 10 jaar met 13% zullen stijgen, en daarbij verwachten ze vooral hogere opbrengsten per hectare. De verwachting is dat wereldwijde graanproductie van 750 miljoen ton (2018) naar 833 miljoen ton (2027) stijgt.

De FAO onderkent de rol die Rusland speelt, als groeiende graanexporteur. Rusland zal in 2027 naar verwachting ruim 20% van de wereldwijde graanhandel in handen hebben. Ook wijst de FAO erop dat de graanproductie in de Europese Unie (EU) met 12 miljoen ton zal stijgen.

Maïsproductie stijgt
De maïsproductie zal naar verwachting met 161 miljoen ton (10%) toenemen, met name in China en Brazilië wordt een grotere productie verwacht. Echter, ook in Europa verwacht de FAO een sterke stijging van de maïsproductie. Opvallend is dat in de productie in de Verenigde Staten (VS) steeds minder hard groeit. De Amerikanen hebben namelijk een voorkeur voor sojabonen.

Tarweproductie in India stijgt sterk

De wereldwijde tarweproductie zal met 9% toenemen (82 miljoen ton) tot 833 miljoen ton in 2027, zo laat de FAO weten. Met name in India, de op 2 na grootste tarweproducent ter wereld, zal de productie sterk toenemen. Dit omdat de politiek in het land zelfvoorzienend wil zijn. Ook in Rusland zal de productie de komende 10 jaar sterk toenemen.

Afgezwakte vraag
Daarentegen verwacht de FAO dat de consumptie van granen de komend 10 jaar slechts met 14% stijgt. In vergelijking tot voorgaande jaren stijgt de consumptie de komende 10 jaar minder hard.

De vraag naar maïs blijft wel intact, wegens de vraag naar veevoer. Vooral China heeft interesse in dit product, want het land zet sterk in op de groei van de veehouderijsector. Ook de wereldwijde vraag naar tarwe is stijgende (+13%), zij het in mindere mate dan de afgelopen 10 jaar het geval was.

Biobrandstoffen
De reden voor het feit dat de vraag naar granen minder is geworden, heeft onder meer te maken met de situatie rondom biobrandstoffen. De vraag naar tarwe en maïs voor de productie van ethanol en biobrandstoffen zal naar verwachting namelijk afnemen. Dit heeft te maken met de politieke situatie rondom biobrandstoffen.

De FAO beschrijft dat de wereldwijde graanopbrengsten de afgelopen 10 jaar tot recordniveaus zijn gestegen, en in 2017 was de productie opnieuw record hoog. Daarbij zijn met name de maïsopbrengsten sterk gestegen. Echter, doordat de vraag afzwakt, zullen er langzamerhand steeds grotere voorraden opgebouwd worden.    

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden