Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs stijgt onder invloed van droogte

5 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De graanoogst in Nederland komt langzamerhand op gang. Ook werd deze week de eerste Nederlandse tarwe verkocht. De prijzen voor tarwe zijn momenteel aan een opmars bezig door de droogte in Europa en elders ter wereld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn zorgen over het krapper wordende wereldwijde aanbod van tarwe. Echter, veel meer zorgen zijn er over de graanoogst in Rusland, Frankrijk en de rest van Europa. De tarwenotering op de Matif in Parijs steeg naar €182,50 per ton. Op de Amerikaanse beurzen werd gisteren (woensdag 4 juli) niet gehandeld vanwege Independence Day.

Ook op de regionale beurzen steeg de tarweprijs flink.Voor tarwe nieuwe oogst werd €170 per ton op beurs Middenmeer genoteerd. Dat is €12 meer dan de vorige notering. De reden? De aansluiting op de nieuwe oogst, want de vorige notering was nog deels gebaseerd op de Matif in Parijs.

Ook de droogte in Europa speelt een rol. Copa Cogeca, de Europese organisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, verwacht door de droogte een lagere granenopbrengst (-6%). "De boeren in het midden en noorden van de Europese Unie (zoals Estland, Letland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Polen, Duitsland en Finland) zijn getroffen door ernstige droogte, die catastrofaal kan zijn", aldus voorzitter Max Schulman. 

Fysieke handelsprijs
De €170 per ton wordt dan nu ook vooral betaald door handelen, zo meldt Jeroen de Schutter van Agrotheek. "Nu we nog in de oogst zitten, betaalt men geen transportkosten. Dat geldt nog tot en met oktober. Op de termijnmarkt wordt nu bijna €185 per ton genoteerd, en tot en met oktober haal ik daar eigenlijk alleen de transport-, inslag- en uitslagkosten vanaf. Dan kom je op ongeveer €170 per ton."

Groeiseizoen tarwe gekort door droogte

De Schutter ziet dat het groeiseizoen van tarwe in Nederland gekort wordt door de droogte. "We zitten nu in de maand van korrelvulling, en door de droogte zal die tegen gaan vallen. Daarentegen heeft wintergerst dit jaar wel een goede opbrengst." In Europa zijn alle gewassen getekend door droogte.

Handel afwachtend
Opvallend is wel dat er momenteel weinig, en een afwachtende, vraag is vanuit de industrie. "De industrie verwacht dat de prijzen nog gaan dalen. Echter, in de echt droge jaren zag je juist dat de tarweprijs richting de €200 tot €240 doorschoot. De markt oogt daarentegen op het moment wel wat wispelturiger", aldus De Schutter.

Voor maïs en soja is vrijdag 6 juli een spannende dag. Het is een belangrijke datum, want op deze datum gaan de Chinese importtarieven op sojabonen vanuit de Verenigde Staten (VS) waarschijnlijk in. De verwachting was dat Brazilië deze export (soja naar China) wel ‘even’ zou overnemen. Het is echter nog maar de vraag of Brazilië deze situatie wel ten volle kan benutten, mede door de grote chaos in het land vanwege stakingen.

Soja blijft dalen
Wel importeert China meer sojabonen uit Brazilië, terwijl de export van soja uit de VS afneemt. De notering voor sojabonen daalt al langere tijd (voornamelijk door de spanningen) flink. Ook afgelopen week daalde de notering. Er wordt nu gehandeld voor zo’n $310 per ton. In de VS zijn de sojabonencondities iets verlaagd, dat is een prijsondersteunende factor.

De maïsmarkt laat ook een dalende trend zien, mede door de verwachtingen van een goede oogst in de VS. Echter, de prijs steeg dinsdag 3 juli wel. Dit door zorgen over de extreme hitte in de Corn Belt, waar momenteel de kritieke bestuivingsfase van het gewas plaatsvindt.

Minder maïs in Rusland
Daarnaast hebben recente regenbuien de oogstvooruitzichten in Zuid-Minnesota en Noord-Iowa verslechterd. De raming van de Russische maïsoogst voor dit jaar werd door het Russische analistenbureau IKAR verlaagd van 12,8 miljoen ton naar 12,3 miljoen ton. Dit vanwege ongunstige weersomstandigheden in de zuidelijke gebieden.De tarwenotering op de Matif is duidelijk wispelturig, maar heeft een stijgende trend.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden