Inside Granen & Grondstof

Granenprijzen sterk in de lift door droogte

18 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De granenmarkt is onder de indruk van de droogte. De tarweoogst in Duitsland gaat naar verwachting 12% lager uitvallen dan vorig jaar en de prognose voor Russische tarwe laat zelfs een daling van 15% zien. Wat doet dit met de andere noteringen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op het Europese continent wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de internationale granenmarkt. En daarbij baart niet alleen de situatie in de regio rondom de Zwarte Zee zorgen. Dit omdat inmiddels ook de tarweoogst in West-Europa is gestart en de droogte (met name in Duitsland) behoorlijke opbrengstverlagingen tot gevolg lijkt te hebben.

Daarnaast bevindt het graanareaal in de Europese Unie zich op een dieptepunt (-4,1% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde). De tarweprijzen zitten ook weer in de lift; zo steeg de tarwenotering op de Matif in Parijs in 1 week tijd met bijna €10 naar €187 per ton.

171

euro

per ton noteert de Matif in Parijs voor maïs

Maïsproductie
De noteringen voor maïs en sojabonen stegen afgelopen week, met name onder invloed van de verlaagde opbrengstverwachtingen in de Verenigde Staten (VS). Dit heeft alles te maken met het droge weer in de huidige kritieke bestuivingsfase van de maïs. Echter, daarbij moet wel worden opgemerkt dat de huidige gewascondities als beter dan vorig jaar worden omschreven. Ook in Europa zijn er zorgen over de maïs (en de opbrengsten daarvan), waardoor de maïsnotering op de Matif richting de €171 per ton steeg.

Op de sojabonenmarkt speelt de handelsoorlog nog steeds een rol. Analisten verwachten dat China sojabonen blijft kopen vanuit Brazilië, mede als gevolg van de importheffingen. Dit terwijl de rest van de wereld de goedkopere bonen uit de VS koopt (die zijn $60 dollar goedkoper). Daarnaast is het transport vanuit de VS voordeliger dan uit Brazilië. Het is dus nog maar de vraag hoelang China dit vol kan blijven houden.

Rusland grijpt zijn kans
Volgens diverse analisten staan handelaren in de regio rondom de Zwarte Zee klaar om extra tarwe, maïs en soja aan China en de Europese Unie te verkopen. Dit om het gat, dat de handelsoorlog geslagen heeft, op te vullen.De tarweprijs laat al langere tijd een stijgende trend zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden