Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs door de 200 euro heen

27 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Terwijl combines op volle toeren draaien om de tarweoogst binnen te halen, stijgt de prijs voor tarwe verder door. Niet alleen de prijs voor tarwe stijgt, maar ook de maïsprijs gaat omhoog.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwe- en maïsprijzen zakten aan het begin van de week wat terug, maar wisten woensdag 25 juli weer een stijging in te zetten. De Matif in Parijs noteerde 25 juli boven de €200 per ton en zette deze prijsstijging donderdag 26 juli door (tot €203 per ton). Deze prijzen worden ook af land betaald.

Een belangrijke reden voor de prijsstijging is dat analistenbureau Stratégie Grains de Europese oogst van zachte tarwe beneden de 130 miljoen ton raamt, terwijl er in 2017 zo’n 141,8 miljoen ton werd binnengehaald. De opbrengsten vallen met name in Duitsland tegen. Ook de tarwenotering in Londen bereikte een 5-jarig hoogtepunt.

Verlagingen tarweopbrengsten
Ook het International Grains Council (IGC) verlaagde de prognose van de Europese tarweopbrengst. In combinatie met de lagere tarweopbrengsten in Rusland, komt de wereldwijde tarweopbrengst op 721 miljoen ton. Dit terwijl er vorig seizoen nog 758 miljoen ton werd binnengehaald.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De prijs voor maïs ging de tarweprijs achterna en sloot woensdag 25 juli op €175,75 per ton. Dit heeft vooral te maken met de zorgen over de stand van de gewassen. Daarnaast vielen de opbrengsten in Frankrijk, Duitsland en Nederland tegen. Op de internationale markten stijgt de prijs ook, maar daar wordt die stijging getemperd door de goede conditie van de gewassen in de Verenigde Staten (VS) en Canada.

Herstel sojaprijs
De sojaprijs is herstellende. Dit na een lange prijsdaling, als gevolg van het conflict tussen de VS en China. Uit een rapport van het IGC blijkt dat de wereldwijde opbrengsten iets hoger liggen, maar daarentegen neemt ook de consumptie toe. Dat maakt dat de wereldwijde voorraden waarschijnlijk met 11% zullen dalen. Dit is een belangrijk 'bull-factor' voor de sojaprijs.

Daarnaast hebben de Europese Unie en de VS afgelopen week een overeenkomst gesloten, waarbij het doel is om de handelstarieven weg te nemen. De Unie gaat daarnaast voor miljarden aan soja uit de VS kopen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden