Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Sojabonenprijs bereikt laagste punt in 10 jaar

20 September 2018 - Anne Jan Doorn

De notering voor sojabonen op de CBoT in Chicago heeft het laagste niveau in 10 jaar tijd bereikt, waarna deze uiteindelijk wel weer een scherpe opleving neerzette. De handelsstromen zijn veranderd, wegens de spanningen in de markt. Ook was er een kleine opleving op de tarwemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor sojabonen bereikte het laagste niveau in 10 jaar tijd. Dit kwam onder meer doordat de opbrengsten in de Verenigde Staten (VS) behoorlijk goed zijn. Daarnaast zorgen handelsspanningen voor een blijvende druk op de markt.

VS grootste leverancier van Europa
Brazilië is ondertussen van de troon gestoten als grootste leverancier van sojabonen aan de Europese Unie (EU). Die plats is ingenomen door de VS. Dit heeft onder meer te maken met een handelsdeal tussen de EU en VS, waarin staat dat de EU meer soja afneemt om zo importheffingen op Europese auto's te voorkomen.

Ook heeft het te maken met het feit dat Braziliaanse sojabonen duurder zijn geworden, omdat China de helft van de Braziliaanse productie van sojabonen heeft opgekocht. Volgens het Braziliaanse landbouwministerie heeft China circa 50,9 miljoen ton sojabonen gekocht in seizoen 2017/2018.

Koopjesjagers voor tarwe 
Doordat de tarwenoteringen op de CBoT in Chicago en Matif in Parijs iets terugzakten, grijpen 'de koopjesjagers' hun kans. Dit wordt geïllustreerd door de aankoop van bijna 0,5 miljoen ton tarwe (via 2 tenders) door de belangrijkste de GASC in Egypte.

Een andere factor die aan deze stijging meewerkt, is de nieuwe prognose van Coceral. Daarin wordt de schatting van de Europese opbrengsten verlaagd tot 130 miljoen ton, tegen een opbrengst van 141 miljoen ton vorig jaar.

Maïs daalt naar nieuw dieptepunt
De notering voor maïs daalde afgelopen week naar een nieuw dieptepunt (€175 per ton). Dit ondanks het feit dat Coceral ook de opbrengst van de maïs verlaagd heeft tot 58 miljoen ton. Dit was vorig jaar nog 60 miljoen ton. Dat de maïsnotering op de Matif in Parijs zo laag staat, heeft onder meer te maken met de goede opbrengsten in Oekraïne.

Hoewel de maïsoogst in Nederland al een eind gevorderd is, is het weer in de regio rondom de Zwarte Zee en Baltische landen nog van invloed op de oogst. Op dit moment is het in die landen extreem warm, maar toch zijn de opbrengstverwachtingen gunstig. Alleen in Rusland wordt een serieuze opbrengstverlaging voor maïs verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden