RoyalCosun

Nieuws Suiker

Suikerprijs ongevoelig voor Europese invloed

1 Oktober 2018 - 4 reacties

Volgens de laatste prognose van de Europese Commissie (EC) wordt er dit jaar in de Europese Unie (EU) 2 miljoen ton suiker minder geproduceerd. De wereldmarktprijs is ongevoelig voor dit nieuws. Brazilië en India voeden de markt in een hoog tempo, waardoor de prijs onderuit gaat.

Gegevens uit het Brussels suikeroverleg van donderdag 27 september laten zien dat de suikerprijs fors daalt. In 1 maand tijd nam de notering voor witte suiker in Londen met €10 per ton af. Het contract voor ruwe suiker in New York liep met €8 per ton op. Binnen de EU bedroeg de prijs over juli €346 per ton, een daling van 4,2%. De wereldwijde voorraad nam tot 1 september met 4 miljoen toe (tot 98 miljoen). De consumptie stijgt ook, maar dat is niet genoeg om het verschil te maken.

Fors minder suiker
De Commissie verwacht dat de suikerproductie tijdens seizoen 2018/2019 op 19,18 miljoen ton uitkomt. Ten opzichte van de vorige voorspelling is dat een min van 920.000 ton en in vergelijking tot seizoen 2017/2018 ligt het niveau zelfs 2 miljoen ton lager.

2

miljoen ton

minder suiker in de EU in 2018/2019

De consumptie zet de EC gelijk aan vorig seizoen. De export daalt licht naar 4,15 miljoen ton. Door de kleinere productie neemt de eindvoorraad af: van 2,67 miljoen ton in 2018 tot 1,9 miljoen ton in 2019.

India op wereldmarkt
De dalende suikerprijs is het gevolg van nieuws uit India. De overheid heeft aangekondigd dat het de export extra gaat stimuleren met behulp van een transportsubsidie. De telers en raffinaderijen in India kennen een gesubsidieerde minimumprijs, die boven de wereldmarktprijs ligt. Overschotten zijn alleen te exporteren met behulp van subsidie. Een waardedaling van de Braziliaanse reaal zorgt ervoor dat suikeraankopen uit dit land aantrekkelijker zijn.

Naast exporteren, wil India ook fors meer suiker om gaan zetten naar ethanol. In Brazilië wordt reeds meer dan de helft van alle suikerriet tot deze biobrandstof verwerkt. Ook de prijs van ethanol staat behoorlijk onder druk.

Productie overal lager
Tijdens het overleg is ook een voorzichtige oogstprognose gemaakt voor de Europese bietentelende landen. Deze gegevens zijn niet gecontroleerd. Het areaal is met 13% afgenomen, ten opzichte van oogstjaar 2017. Daarnaast is de productie in bijna alle landen lager. Alleen in Spanje, Polen en Litouwen wordt een hogere opbrengst verwacht. Met dik 10% daalt het areaal in Oostenrijk het snelst.

Met 5,5 miljoen ton suiker blijft Frankrijk de grootste producent. Vorig jaar lag hun productie echter een half miljoen ton hoger. Op 2 staat Duitsland, met 4,4 miljoen ton suiker. De daling is daar met bijna 700.000 ton nog groter. Op 3 staat Polen met 2,3 miljoen ton. Het is een plusje van 22.000 ton.

Met 14,7 ton suiker per hectare kent Spanje de hoogste opbrengst, gevolgd door Nederland met 13,9 ton. België staat met 13,4 ton op plek 3. De productie in Nederland wordt 126.500 ton lager ingeschat, op bijna 1,2 miljoen ton suiker. Daar waar dat vorig jaar nog 1,3 miljoen ton suiker was. Dit is volledig aan de groeiomstandigheden te wijten.

Suikerbalans beïnvloedt
De kleinere oogst heeft duidelijke gevolgen voor de suikerbalans van dit seizoen. Op 1 oktober heeft de EU voldoende suiker voor 7,7 weken. Naar verwachting is dat over 12 maanden nog 5,52 weken. De voorraad gaat van 2,66 naar 1,9 miljoen ton.

Ondanks dat de huidige oogst net gestart is, is het interessant om vooruit te kijken naar 2019. Wat gaat het areaal doen nu de graanprijzen zich op een hoog niveau bevinden? De afgelopen jaren was het voor Europese akkerbouwers interessanter om bieten te zaaien dan tarwe, gerst of koolzaad. De EC verwacht voor het eerst in 4 jaar een areaalstijging van wintertarwe.

Tarwe interessanter dan bieten
De eerste contracten voor oogst 2019 worden ondertussen aangeboden, onder meer door British Sugar in het Verenigd Koninkrijk. Zoals verwacht staat die onder druk. Engelse akkerbouwers ontvangen volgend jaar een minimumprijs van €21 per ton bieten. Dit jaar is de basisprijs nog €25,30 per ton.

Bij dergelijke prijsniveaus levert circa 9 ton tarwe net zoveel op als 80 ton suikerbieten. Dit issue speelt ook in Polen, waar bietenfabrieken ook niet coöperatief zijn. Het groepsresultaat kan een lage suikerprijs verbloemen, zoals dat in Nederland sterk gebeurt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Westbrabander 1 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10880097/suikerprijs-ongevoelig-voor-europese-invloed]Suikerprijs ongevoelig voor Europese invloed[/url]
Laten we ipv een suikertax een productiebeheersing instellen. EU suikerprijs fors omhoog: consumenten kopen minder suiker, producenten verdienem er ook nog wat aan. Iedereen blij.
Kjol 1 Oktober 2018
Daar zit de politiek niet op te wachten, ook de suikerafnemers vinden het prima zo. Wat overblijft is een electoraal weinig voorstellend groepje bietentelers, who cares?
Abonnee
Dineke 2 Oktober 2018
Voor deze prijzen zijn er alternatieve teelten voor handen met minder structuurschade
Claas 9 Oktober 2018
Het zal niet voor het eerst zijn dat de (termijn) noteringen onder die van de fysieke markt komen. Met andere woorden de suikergebruikers in europa kunnen wel wijzen naar de termijn noteringen maar een goede suikerverkoper hoeft daar geen aanbod op af te geven.
Als ze dan toch suiker uit India willen halen wil ik wel eens zien voor welke prijs ze dan uiteindelijk klaar zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Analyse suiker

Zit er een suikercrisis aan te komen?

Analyse suiker

Europa importeert bijna dubbel zoveel suiker

Analyse Suiker

Suikermarkt smaakt steeds zoeter voor bietentelers

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox