Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE: tarwevoorraden groter dan verwacht

12 December 2018 - Anne Jan Doorn

Het WASDE-rapport werd dinsdag 11 december gepresenteerd. Voorafgaand aan de publicatie waren de markten afwachtend. Dat bleek terecht, want de wereldvoorraden vallen hoger uit dan eerder werd verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schatting van de wereldwijde tarwevoorraad voor seizoen 2018/2019 is verhoogd van 266,7 miljoen ton naar 268,1 miljoen ton. Daarentegen hield de handel rekening met 266,8 miljoen ton. Ook verhoogde de USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) de schatting van de Amerikaanse tarwevoorraden vanaf mei 2019 naar 26,5 miljoen ton, waar dat eerst nog 25,83 miljoen ton was.

Dit terwijl handelaren rekening hielden met een voorraad van 26 miljoen ton. De verhoging van de voorraad komt voornamelijk doordat de export, ondanks een verbetering aan het einde van november, nog altijd zeer ver onder de maat is.

De combinatie van dit 'bearish' nieuws werd verergerd doordat de raming van de Russische tarwe-export werd verhoogd: van 35 miljoen ton tot 36,5 miljoen ton. Daarbij is het wel zo dat de SovEcon (een groep invloedrijke analisten) gezegd heeft dat het exporttempo van Rusland afneemt.

Grotere maïsvoorraden
In het rapport werd ook de raming voor de Amerikaanse maïsvoorraden verhoogd. Dit had te maken met een tegenvallend verbruikscijfer voor de productie van ethanol. De wereldwijde maïsvoorraden werden verhoogd naar 308,8 miljoen ton, waar dat eerder nog 307,5 miljoen ton was. Dit terwijl de handel op een voorraad van 307,6 miljoen rekende.

De verwachting voor de Braziliaanse maïsoogst is extra 'bearish' nieuws, want die zou uitkomen op 94,5 miljoen ton. Dat is fors meer dan de 80,8 miljoen ton van eerder dit jaar. De USDA raamt de Argentijnse oogst op 42,5 miljoen ton, waar dat eerder nog 32 miljoen ton was. Ondanks dit nieuws steeds de notering op de CBoT slechts licht.

Nieuwe hoop op export
Ook werd de wereldwijde sojabonenvoorraad verhoogd; van 112,1 miljoen ton naar 115,3 miljoen ton. Dit terwijl handelaren rekening hielden met een voorraad van 112,8 miljoen ton. Daarbij wordt de Braziliaanse oogst op 122 miljoen ton geraamd en komt de Argentijnse oogst waarschijnlijk uit op 55,5 miljoen ton. Toch liet de sojanotering een stijging zien, mede door de hoop op export naar China.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden