Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Graanprijzen zitten in de lift

24 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De tarwe- en maïsnoteringen op de Matif in Parijs laten een stijgende tendens zien. Ook op de CBoT in Chicago stijgt de tarwekoers. Wat ligt hieraan ten grondslag?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting dat de tarwe-export vanuit de Verenigde Staten (VS) zal verbeteren, speelt een grote rol op de CBoT. Daardoor bereikte de koers namelijk het hoogste niveau in 5 weken tijd ($193 per ton). De Matif sloot 23 januari op €205,75 per ton.

De reden voor de verbeterde exportverwachtingen is dat de voorraden in Rusland en Oekraïne sneller slinken, waardoor Russische tarwe duurder wordt. De tarweprijs in Rusland heeft zelfs het hoogste niveau in 4 jaar tijd bereikt. Tarwe uit de VS en Europese Unie (EU) krijgt daardoor meer kansen. Ook is er meer vraag vanuit de Afrikaanse landen.

Voldoende sneeuwbedekking
Hoewel het net zoals in Nederland ook elders in Europa behoorlijk koud is, heeft dit naar verwachting slechts weinig gevolgen voor de gewassen. Dit omdat de sneeuwbedekking over het algemeen (meer dan) voldoende is.

De sojakoersen stijgen voornamelijk doordat de Braziliaanse oogst lager wordt ingeschat, wat te maken heeft met droogte in het land. Dit heeft eveneens invloed op de maïsprijs, al komt er nog altijd veel maïs vanuit Oekraïne. Ook de voortzetting van de handelsgesprekken tussen China en de VS ondersteunen de maïs- en sojaprijs.

Wisseling in Amerikaans areaal
Diverse analisten verwachten dat het Amerikaanse tarwe- en maïsareaal gaat stijgen. Dit zal dan ten koste gaan van het soja-areaal. Dit is simpel te verklaren, omdat het land te kampen heeft met grote sojavoorraden door de handelsoorlog tussen China en de VS.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden