Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Russische chauffeurs staken in exportgebied

29 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Meerdere vrachtwagenchauffeurs in Rusland zijn de afgelopen weken in protest gegaan tegen de lage prijzen. Zij protesteren in het zuiden van Rusland, een gebied waar veel export plaatsvindt. Inmiddels lijkt er ook een keerpunt te zijn bereikt op de tarwemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische vrachtwagenchauffeurs protesteren tegen de lage bedragen die zij ontvangen voor graantransport; in Rusland zijn hier namelijk maximale tarieven voor, voornamelijk omdat de Russische overheid de graanteelt sterk stimuleert.

Honderden truckers blokkeren de snelwegen in het land. Door het protest loopt de export zo'n 100.000 ton (graan) achter op het normale tempo. Dit is ongeveer 4% van wat er doorgaans per maand wordt geëxporteerd. Het is echter nog onduidelijk of dit cijfer verder gaat oplopen.

Keerpunt op de tarwemarkt
Ondertussen lijkt de tarwemarkt op een keerpunt te zijn beland. Rusland heeft namelijk een door Egypte uitgeschreven tender verloren. In plaats daarvan hebben Roemenië en (mogelijk) Frankrijk een deel van de tender gewonnen. De Russische tarweprijs is inmiddels zo hoog dat deze niet meer competitief is ten opzichte van Europese tarwe.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden