Shutterstock

Achtergrond Rusland

Landbouwminister Rusland heeft grootse plannen

21 Januari 2019

Sinds mei 2018 zwaait de nieuwe minister Dmitry Nikolayevich Patrushev de scepter over het landbouwministerie in Rusland. Deze man heeft ambitieuze plannen en kan een sterke invloed gaan hebben op de wereldwijde granenmarkt. Wat wil hij veranderen?

De positie van landbouwminister is een zeer belangrijke positie in de Russische regering. Het land ontwikkelt zich namelijk steeds meer tot een agrarische grootmacht, en daarmee is de sector steeds meer de trots van het land. Patrushev heeft aangegeven deze positie de komende jaren nog verder te willen uitbouwen.

De nieuwe, jonge en ambitieuze minister is de zoon van de oud-directeur van de Russische inlichtingendienst (FSB). De FSB is de opvolger van de KGB en de directeur van deze inlichtingendienst rapporteert direct aan president Vladimir Poetin. De familie heeft daardoor nauwe banden met de president. 

De nieuwe minister is dan ook niet bang om gedurfde plannen te maken voor de Russische landbouwsector. Dat is onder meer te merken aan het feit dat de staatssubsidie voor de landbouwsector in 2019 de grens van 300 miljard roebel overschrijdt, omgerekend is dat ongeveer €4 miljard.

Exportgroei
Het eerste doel van Patrushev is dat subsidiebedrag eerlijk te verdelen. Ook wil hij de export van agrarische producten laten toenemen, iets wat zeer belangrijk is voor de agrarische markten. Er zijn al diverse stappen gezet om deze punten te bereiken; zo wil de fytosanitaire dienst in Rusland (Rosselkhoznadzor) de standaarden voor de graanexport naar de hoogste internationale standaarden verhogen.

Bovendien worden de banden met China, Turkije en meerdere Afrikaanse landen aangehaald, om zodoende ook deze markten te kunnen bedienen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China past natuurlijk uitstekend in dit straatje.

Opbrengst verhogen
Patrushev hoopt dat er in 2036 minimaal 150 miljoen ton graan geoogst wordt. Recent gaf de minister daar bij Reuters een toelichting op. "In 2020 moet 118 miljoen ton geoogst worden, in 2022 bijna 125 miljoen ton en in 2024 ongeveer 137,5 miljoen ton." Dat is ook de reden om het areaal uit te breiden, en dat doet Rusland voornamelijk door land te ontginnen.

Ook wil de minister de infrastructuur in het land sterk verbeteren en het platteland aantrekkelijker maken. Daarnaast wil de minister inzetten op technische en wetenschappelijke ontwikkeling, omdat er in Rusland een gebrek aan eigen zaadveredelaars is.

Belangrijke speler
De verwachting is dat Rusland een steeds belangrijkere speler zal worden op de granenmarkt. Dat is zelfs nu al merkbaar. Wanneer het Russische landbouwministerie zegt dat de export beperkt zal worden, dan is dat van invloed op de koersen.

 

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Achtergrond Duurzame landbouw

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Interview Politiek

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Opinie Petra Berkhout en Dick Veerman

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief