Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Ethanolproductie legt bodem in maïsmarkt

19 Maart 2019 - Niels van der Boom

Ondanks dat het verloop voor de maïsmarkt op korte termijn grillig is, verwacht ABN Amro op de lange termijn een hogere maïsprijs. De markt voor ethanol trekt namelijk aan en daar is korrelmaïs bij uitstek voor geschikt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van korrelmaïs, vooral in de Verenigde Staten (VS), is momenteel een speelbal van de handelsonderhandelingen tussen China en de VS. De koersen kunnen daarom behoorlijk fluctueren, net zoals bij soja het geval is. Wordt hier een consensus bereikt, dan verwacht de bank een herstel van deze commodity.

Meer ethanol
Circa 60% van alle korrelmaïs wordt als veevoer gebruikt, ongeveer 10% is voor consumptie bestemd en de overige 30% gaat naar de productie van biobrandstoffen als ethanol. Dit segment groeit procentueel gezien het sterkste; in de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 7% per jaar, zo berekende ABN Amro. Echter, het grootste gedeelte van deze groei is tot en met 2014 gerealiseerd.

De biobrandstofsector staat er momenteel niet zo positief voor. Er is een fikse overcapaciteit, waardoor de kleine fabrieken moeten sluiten en alle spelers met lage marges werken. Toch heeft de bank een goede reden om te geloven dat betere tijden gaan aanbreken. Recent keurde de VS toe dat er meer ethanol mag worden toegevoegd aan de benzine, wat de productie naar verwachting doet stijgen.

Productie stokt
De ethanolproductie in de VS steeg in 2018 met 25%. Dit is met name het gevolg van de toegenomen uitvoer naar Brazilië, maar de export is grillig. Aangezien steeds meer landen ethanol bijmengen in de brandstof, neemt de vraag toe. Daarnaast is zowel het areaal als de gemiddelde opbrengst wereldwijd afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat de wereldwijde voorraden moeten worden aangesproken, die hierdoor met 11% afnemen.

Niet alleen maïs, maar ook suiker is een belangrijke grondstof voor de ethanolproductie. Zijn de suikerprijzen laag, en de ethanolmarkt positief, dan wordt onder meer in Brazilië veel suikerriet tot ethanol verwerkt. "De toenemende vraag heeft zeker een positieve invloed op de vraag naar suiker", denkt Casper Burgering, senior econoom agrarische grondstoffen bij ABN Amro. Of we dit ook direct in Nederland merken, durft hij niet te zeggen.

Suikerprijzen
De termijnmarkt 'Liffe' voor geraffineerde witte suiker in Londen krabbelt momenteel wel weer wat op. Eind vorig jaar stegen de suikerprijzen, om zodoende naar het nieuwe jaar toe weer flink af te nemen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox