Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Europese tarwemarkt stijgt nog niet mee met VS

21 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Nadat de Europese tarwemarkt vorige week een stijging liet zien, blijft de tarweprijs deze week stabiel. Daarentegen zet de stijging in de Verenigde Staten (VS) wel door. Dit heeft deels te maken met de overeenkomst tussen de VS en Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overeenkomst tussen Brazilië en de VS maakt dat Brazilië 750.000 ton tarwe belastingvrij mag importeren. Dit zorgde voor een prijsstijging, met name door de grote voorraden in de VS. De CBoT in Chicago profiteerde hiervan, maar de Matif in Parijs kon niet meekomen. Die sloot woensdag 20 maart net onder de €190 per ton, waar de CBoT sinds week 11 van $155 per ton naar ruim $170 per ton is gestegen.

Extreem weer
In hoeverre het extremere weer in de VS hier mee te maken heeft, is niet duidelijk. Daarentegen is al wel duidelijk geworden dat de belangrijkste graanproducerende gebieden getroffen zijn, waardoor het waarschijnlijk is dat er in deze staten lagere opbrengsten behaald worden. Bovendien zijn door deze overstromingen ook de tarwe en maïs in voorraad getroffen.

Uit Europa blijven echter berichten komen dat de opbrengsten goed zijn; zo wordt de Duitse tarweoogst dit jaar 20% hoger geschat, waarmee deze zou uitkomen op 24,2 miljoen ton. Dat was in 2018 'slechts' 20,3 miljoen ton.

Ondersteunende factoren
Naast de goede verwachtingen voor de nieuwe oogst, zijn er nog wel een aantal prijsondersteunenden factoren te benoemen voor de Europese markt. De tarwe-export naar derde landen loopt bijvoorbeeld beter dan verwacht. Daarnaast verhoogde de overheidsinstantie FranceAgriMer de exportverwachtingen van de oude oogst, waardoor de eindvoorraden in Frankrijk zullen dalen.

Ondertussen lijkt het erop dat de export vanuit Rusland afneemt. Volgens lokale analisten vinden de Russische boeren de prijsdalingen te extreem. Ze wachten daardoor met verkopen, wat gunstig is voor de export vanuit Europa. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden