Shutterstock

Nieuws Weersextremen

Corn Belt zwaar getroffen door overstromingen

19 Maart 2019 - 2 reacties

De overstromingen als gevolg van de overweldigende regenval houden flink huis in de Amerikaanse Corn Belt, waarbij vooral de staat Nebraska zwaar is getroffen. Aangezien de rivieren ver buiten hun oevers treden, worden nu ook andere staten bedreigd.

De Amerikaanse staat Nebraska kreeg tussen dinsdag 12 en donderdag 14 maart te maken een zogenaamde 'bomb cyclone'. Dat is een waterbom die in relatief korte tijd tussen de 300 en 425 millimeter neerslag bracht. In andere delen viel 'slechts' 100 millimeter.

Regen op bevroren ondergrond
Aangezien de regen op bevroren grond viel, kon het water niet weglopen. De situatie werd bovendien verergerd door de smeltende sneeuw. De laag gelegen gebieden en rivieren overstroomden, met een enorme ravage tot gevolg. In 74 steden is de noodtoestand afgekondigd en 65 gemeentes hebben met wateroverlast te maken.

Ondanks dat het waterpeil langzaam daalt, zijn de problemen (nog) niet voorbij. Het water stroomt nu namelijk naar de naburige staten Iowa en Missouri, die daardoor ook met problemen kampen. Het ijs in de rivieren zorgt er daarnaast voor dat het water niet goed wordt afgevoerd. Er komt zelfs meer water bij, met name door het smelten van sneeuw.

Landbouwstaat geraakt
Nebraska is een enorme landbouwstaat en de op 3 na grootste producent van maïs in het land. De sector wordt dan ook zeer zwaar getroffen. Met bijna 50.000 landbouwbedrijven en een omzet van $23 miljard is de staat geen kleintje op agrarisch gebied. Samen met Iowa, Illinois en Minnesota wordt in dit deel van de Corn Belt 50% van de Amerikaanse korrelmaïs geproduceerd. Veel van de maïs wordt verwerkt tot ethanol.

Een grote fabriek van Cargill is door de overstromingen gesloten. Daarbij kan maïs niet worden aangevoerd en kunnen de reststromen niet worden afgevoerd. Dit wordt nu gebruikt als veevoer. Daarnaast is transport van (agrarische) producten onmogelijk, omdat complete wegen weggespoeld zijn. Het gaat onder meer om grindwegen op het platteland, maar ook grotere asfaltwegen zijn afgekalfd.

Markten onbewogen
Gezien de impact van het noodweer is het verrassend dat de agrarische markten niet bewegen. De belangrijkste grondstoffen noteren dinsdag 19 maart allemaal in het rood. Daarentegen begint de exportmotor wel te haperen als gevolg van het weer. Niet alleen door deze overstromingen, maar ook door extreme sneeuwval in andere staten; zo ligt in Michigan op diverse plekken bijna 1 meter sneeuw.

In het enorme land (Texas) zijn akkerbouwers ondertussen ook begonnen met het zaaien van maïs. Door de regenbuien loopt het zaaien echter vertraging op. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) schat in dat 11% nu in de grond zit, tegenover 16% gemiddeld. Ook de groei van harde (durum) en zachte tarwe wordt door het weer gehinderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
schoenmakers1 19 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881744/corn-belt-zwaar-getroffen-door-overstromingen]Corn Belt zwaar getroffen door overstromingen[/url]
zou daar de overheid zijn werk wel goed doen, hier in Brabant, waar een week geleden nog over een beregeningsverbod werd gesproken door het waterschap en zlto, omdat het zo droog was is na 50 mm water, in totaal 100 mm ongeveer in 2 weken ook al sprake van overstromingen, ze zijn helemaal de weg kwijt
Jpk 20 Maart 2019
Trump gelooft klimaat verandering niet zie hier het resultaat
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Akkerbouw

Zomerstortregens gijzelen de gewassen

BB Weer Robert de Vries

Het is nog doorbijten maar droger weer lijkt op komst

BB Weer Akkerbouw

Wachten op broodnodige bui ondanks regen en hagel

BB Weer met Robert de Vries

Juni lijkt te warm en te droog te gaan verlopen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox