Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Nieuws uit Rusland beheerst tarwemarkt

23 April 2019 - Anne Jan Doorn

Een verhoging van de Russische tarweoogst en de vertraagde export vanuit het land vormen momenteel het belangrijkste nieuws op de granenmarkt. Ook speelt mee dat er in Rusland een nieuwe vereniging van graanexporteurs opgericht wordt. Dit kan weleens meer invloed hebben dan in eerste instantie gedacht wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste graanexporteurs van Rusland hebben zich verenigd in een speciale vereniging. Deze zogenaamde 'Russian Union Of Grain Exporters' wordt geleid door een overheidsbedrijf, wat er eveneens voor zorgt dat de overheid meer controle krijgt over de graanexport in het land. Althans, dat is de vrees van Europese handelaren. Met een lidmaatschap bij deze vereniging kunnen exporteurs deelnemen aan de besprekingen met het Russische ministerie van Landbouw.

Aangezien Rusland de tarwemarkt momenteel domineert kan dit flink wat impact hebben; zeker omdat president Vladimir Poetin van plan is om de waarde van de Russische landbouwexport in 2024 te vergroten naar $45 miljard. De waarde van de export bedroeg over 2018 nog circa $26 miljard, waarvan $10 miljard afkomstig is van de graanexport.

Enorme oogst verwacht
In de laatste jaren zijn deze groeiplannen al omgezet in daden, en ook dit jaar is dat terug te zien. Zo is het Russische tarweareaal de grootste in 10 jaar tijd en staan de gewassen er goed bij. Hierdoor heeft Agritel de verwachting voor de oogst met 3,8 miljoen ton verhoogd tot 78,8 miljoen ton. Een ander analistenbureau gaat zelfs uit van een oogst van ruim 83 miljoen ton, wat betekent dat er een recordoogst wordt verwacht. 

Deze goede verwachtingen voor de nieuwe oogst betekenen voor de markt van nu onder meer dat het exporttempo vanuit Rusland afneemt. Kopers houden rekening met een grote oogst en kopen daardoor op dit moment minder. Door de lagere vraag naar tarwe vanuit het land dalen ook de prijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden