Agrifoto

Nieuws Graanoogst 2019

Hitte of geen hitte, de teler gaat tarwe dorsen

25 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Waar Nederland in de ban is van hitterecords, trekt de teler van wintertarwe en zomergerst zich niets van de hoge temperaturen aan. Veel telers zijn met het dorsen van de wintertarwe of zomergerst begonnen. Vaak onder het gerief van een dichte cabine met airco op de combine, dat wel.

Hoe verloopt de oogst tot nu toe? In het zuidwesten is maandag voorzichtig gestart en komt de oogst inmiddels al behoorlijk op gang. Met name in Schouwen Duiveland is het dorswerk al behoorlijk op weg. Zo'n 27% van de oogst is binnen, laat CZAV zien. In Zeeland is gemiddeld ruim 20% geoogst.

Op de Brabantse klei is ook zo’n 20% al binnen. In de Hoeksche Waard is de oogst voorzichtig van start gegaan, maar vrijwel alleen bij boeren die airco op de combine hebben. In het zuidwesten is de oogst van wintergerst zo goed als afgerond, maar er wordt ook nog veel graszaad geoogst. Daardoor zijn niet alle combines beschikbaar.

Vochtgehalte daalt snel
CZAV schrijft dat de uitzonderlijk warme en droge omstandigheden en lage luchtvochtigheid resulteren in een versnelde afrijping. Vrijwel alle tarwe zit daardoor onder de 16% vocht. Er worden uitschieters gemeld, waarbij het vochtgehalte maar net boven de 11% zit. De kwaliteit van de tarwe lijkt goed te zijn. Hectolitergewichten zijn overwegend hoog en komen boven de 80 kg/hl.

Ook in Flevoland wordt volop gedorst. In het Oldambt zijn de telers wat later gestart, vertelt inwoner en akkerbouwer Leendert Jan Onnes, portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK. "24 juli begonnen de eersten hier met dorsen op de lichtere gronden. De gerst is grotendeels weg. Over de opbrengst kan ik nog niet veel zeggen, al vond ik de korrels wel wat aan de kleine kant."

Ook in Groot-Brittannië en Frankrijk is de oogst in volle gang.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden