Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Hoe staan de Europese suikerbieten ervoor?

6 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Net als andere gewassen worden ook de suikerbieten negatief beïnvloed door wijdverspreide droogte in Europa. De eerste proefrooicijfers in Europa tonen aan dat de wortelopbrengst flink onder het gemiddelde scoort.

In de juliprognose was de Europese Commissie nog positief over de bietenoogst voor 2019 in Europa. Naar schatting wordt er van 1,54 miljoen hectare 1.202 miljoen ton bieten gerooid. Vorig jaar was dat 1.087 miljoen ton van 1,62 miljoen hectare. Zoals bekend is het areaal in de belangrijke bietenlanden afgenomen. Met een min van 33.500 hectare doet Frankrijk de grootste duit in het zakje, gevolgd door Duitsland met 10%.

Minder opbrengst in België
De Belgische suikerbietenverwerker Tiense Suiker heeft in juli hun eerste monstername gedaan. De wortel- en suikeropbrengst komt hierbij circa 1 ton lager uit dan vorig jaar. Eind juli kwam de wortelopbrengst op 48 ton, waar dat vorig jaar 47,5 ton was. Met een suikerpercentage van 16% is de suikeropbrengst (7,7 ton) ook lager. Over 2018 bedroeg het suikergehalte 18,7% en de opbrengst 8,9 ton suiker. Wel hebben de percelen fors meer bladmassa.

Tiense Suiker meldt hierbij dat de bemonstering vlak na de regen heeft plaatsgevonden, waardoor het gewas niet echt heeft kunnen herstellen. Ook zijn de verschillen per perceel soms erg groot.

Duitse cijfers bevestigen beeld
Dit beeld komt overeen met de Duitse proefrooicijfers, die onder andere zaadbedrijf Strube heeft gepubliceerd. Uit deze cijfers is duidelijk op te maken dat de gebieden met meer neerslag hier behoorlijk van hebben geprofiteerd. Zo viel in Beieren 100 millimeter meer neerslag dan in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt, waardoor de wortelopbrengst in het zuiden van Duitsland bijna het dubbele bedraagt van die rond Leipzig.

De laagste cijfers komen uit Zuidoost-Duitsland, met een wortelopbrengst van 30 ton per hectare en een extreem hoog suikerpercentage van 21%. In Centraal-Duitsland liggen de opbrengsten met 40 ton en bijna 50 ton flink hoger. In Beieren gaat de wortelopbrengst richting 60 ton per hectare. In alle gevallen liggen deze cijfers onder het meerjarig gemiddelde. Ook geldt dat hoe hoger de wortelopbrengst, des te lager het suikerpercentage.

Wisselende opbrengsten
De opbrengstcijfers uit de regio Franken, in Beieren, tonen een minder positief resultaat dan bij Strube. Hier komt de eerste monstername op 48 ton per hectare, met 17,3% suiker. Dat is goed voor een suikeropbrengst van 8,4 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 53,5 ton per hectare, waardoor 2019 nu 10% lager scoort.

Uit Polen zijn nog geen proefrooicijfers bekend. De gewassen hebben het zwaar gehad dit voorjaar door een combinatie van droogte en wind. Naar schatting is 5.000 hectare verloren gegaan. De neerslag over mei heeft de gewassen een opkikker gegeven, maar de hitte in juli en droogte werken nadelig voor het gewas. De Poolse overheidsdiensten wagen zich nog niet aan een uitspraak over de opbrengst.

Situatie in Nederland
Net zoals Nederland heeft Frankrijk nog geen cijfers bekendgemaakt over de bietenopbrengst. Naar verwachting komt Cosun half augustus met een prognose. Vorig jaar werd de opbrengstverwachting fors naar beneden bijgesteld. Vooral in het oosten van Nederland hebben de bieten sterk te lijden onder de droogte. In de kleigebieden zijn de gewassen na de regen iets opgekikkerd.

Het is niet alleen droogte dat de bietenteelt domineert. Zo rapporteert de Oekraïense suikerproducentenvereniging Ukrtsukor dat, als gevolg van de vele regenval afgelopen voorjaar, de bietenopbrengst lager uitvalt. Zij prognoseren een opbrengst van 1,1 miljoen ton suiker, terwijl dat vorig jaar 1,8 miljoen ton was. Hierdoor overstijgt de consumptie de productie in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.

Meer over

Suikerbieten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden