Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Voergrondstoffen in overvloed aanwezig

26 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Wie naar de graanbalans op de wereldmarkt kijkt, kan niet anders dan concluderen dat er voldoende voergrondstoffen voorhanden zijn. Dit drukt momenteel iedere prijsverhoging de kop in. Naast een hoge productie, is er een verminderde afname merkbaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de grondstoffenmarkt vorig seizoen rond en na de oogst een felle prijspiek toonde, is dit jaar het tegenovergestelde waar. De verschillende granenmarkten bevinden zich op dit moment op een stabiel, maar laag niveau. Dat is slecht nieuws voor akkerbouwers, maar goed nieuws voor veehouders die hun voerkosten zo binnen de perken kunnen houden.

Vraag vanuit China loopt terug
In het rantsoen zijn tarwe en maïs belangrijke componenten, die elkaar in meer of mindere mate kunnen vervangen. Beiden zijn ruim voorradig. China, dat normaal gesproken gigantische hoeveelheden opslokt, is duidelijk minder aan de markt. De uitbraken van Afrikaanse varkenspest decimeert de varkensstapel, en daarmee de behoefte aan voer. Daarbij komt dat China over enorme voorraden beschikt.

De Zuid-Amerikaanse landen Brazilië en Argentinië zijn de winnaars in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Deze ging vrijdag 23 augustus een nieuwe fase in, want op die datum kondigde China een tariefverhoging van 5% op sojabonen en 10% op tarwe, maïs, sorghum, rundvlees en varkensvlees aan. De Amerikaanse president Donald Trump presenteerde op zijn beurt nieuwe tarieven op de import van Chinese goederen (goed voor $75 miljard).

Positief nieuws voor Zuid-Amerika
De Zuid-Amerikaanse granenmarkt doet ondertussen goede zaken, mede door de zwakke Argentijnse peso en Braziliaanse reaal. De kleinere oogst in de Verenigde Staten heeft daarom geen effect op de markt. Argentinië verwacht daarnaast een recordoogst aan tarwe.

Na een uitgebreide privaat-georganiseerde gewastour in de Amerikaanse Midwest, concluderen de deelnemers dat de maïsgewassen er beter op staan dan handelaren dachten. De opbrengstverwachtingen liggen maar een klein beetje achter op de cijfers die het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) recent publiceerde.

Bij de sojagewassen wordt geconcludeerd dat deze zeer laat zijn en fors minder peulen hebben. Zuid-Amerika compenseert de minderproductie echter wel. Vanwege de late zaaidatum is ook in september warm weer vereist om de gewassen af te laten rijpen. Daarom hopen de speculanten op vorst in september, want dat zou de opbrengst nog kunnen beïnvloeden.

Grote vraag naar koolzaad
De Europese markt voor oliezaden is in beweging. De teelt van koolzaad is de laatste jaren enorm afgenomen. Na de droge herfst van 2018 kwam van veel percelen niets terecht. Mede door een tariefverhoging op palmolie ligt de invoer van koolzaad in Rotterdam op het hoogste niveau in 2 jaar tijd. Half augustus lag de import 13% hoger, terwijl de drukke maanden nog moeten komen.

Door de aanhoudend lagere tarweprijzen in Europa loopt de exportmotor goed door. Toch blijft het voor Franse handelaren lastig om belangrijke Noord-Afrikaanse kopers terug te winnen, nadat zij in het vorige seizoen overstapten op tarwe uit de regio rondom de Zwarte Zee. Graan uit dit gebied is hoger geprijsd, maar de vrachtkosten zijn lager. Akkerbouwers in Rusland en Oekraïne zijn echter terughoudend om op dit prijsniveau te verkopen. De kwaliteit is er goed, terwijl dit in Europa soms een issue is.

In het Verenigd Koninkrijk is dit het geval, al maken de boeren dankbaar gebruik van deze nieuwe hittegolf om hun oogst af te ronden. De tarwe heeft echter wel geleden onder de vele regenval in augustus. Opvallend is dat de prijs daar ruim €22 per ton lager ligt dan op het vasteland van Europa. Hierdoor exporteert het eiland veel tarwe en gerst. Aangezien de Britse voerhandelaren eind vorig seizoen veel maïs en tarwe ingekocht hebben, is de binnenlandse vraag gering. De experts verwachten dat de brexit een invloed gaat blijven hebben op het pond, wat voor de graanexport positief werkt.

De Britse (voer)tarweprijs blijft dalen. Omgerekend staat het novembercontract op €145,51 per ton (£133,50).

Aanbod ruim, prijs laag
Een grote maïsoogst in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika, voldoende tarwe en de aanhoudend lage prijzen zijn voor de voermarkt positieve onderwerpen. Een groot aanbod, bij een verminderde vraag, zorgt ervoor dat het huidige prijsniveau gehandhaafd kan worden. Nu de tarweoogst op het noordelijk halfrond bijna beëindigd is, wordt er voornamelijk naar Australië gekeken. Daar hangt alles af van regen die nu moet vallen, om de oogst tot een goed einde te brengen.

Is dit hét moment om brok te bestellen? De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness helpt je bij het maken van een keuze. Op basis van de prijshistorie wordt een prognose voor de komende weken afgegeven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden