Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE-rapport doet graanprijzen stijgen

13 September 2019 - Anne Jan Doorn

De graanprijzen in de Verenigde Staten zijn door de publicatie van het WASDE-rapport gestegen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft dit maandelijkse rapport over de wereldwijde granenmarkt donderdag 12 september namelijk naar buiten gebracht. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van alle gewassen is vooral de sojaprijs stevig gestegen. Die notering ging donderdag 12 september met $10 per ton omhoog, waardoor de CBoT in Chicago de $324 per ton aantikte. Deze stijging kwam onder meer doordat de opbrengstraming voor de oogst in de Verenigde Staten duidelijk lager uitkomt dan eerder werd verwacht. In plaats van ruim 100 miljoen ton is de verwachting met 1,2 miljoen ton gedaald, waardoor de productie iets onder de grens van 100 miljoen ton uitkomt.

China koopt sojabonen
De belangrijkste reden voor de sterke stijging is echter niet het WASDE-rapport, maar het feit dat China ongeveer 600.000 ton sojabonen gekocht heeft uit de Verenigde Staten. Ook speelt de droogte in Brazilië een grote rol.

Uit het rapport is verder gebleken dat de maïsopbrengst in de Verenigde Staten 2,6 miljoen ton lager geschat worden. Ook de productie van maïs (wereldwijde) daalt met 3,4 miljoen ton, waardoor deze uitkomt op circa 1.105 miljoen ton. De maïsconsumptie daalt met 1 miljoen ton, waardoor de verwachting van de eindvoorraad verlaagd is met 1,5 miljoen ton. Dit betekent echter nog altijd een hoge eindvoorraad. Desondanks steeg de maïsprijs op de CBoT met ruim $2 per ton.

Productieverlaging bij tarwe
Voor tarwe was het rapport van het USDA nog het meest 'bearish'. Hoewel de verwachting van de wereldproductie verlaagd is, is ook de verwachting voor de consumptie verlaagd. Dit betekent dit dat de wereldvoorraad van tarwe een recordniveau bereikt van 286,5 miljoen ton.

De productie wereldwijd is verlaagd met 2,6 miljoen ton tot 765,5 miljoen ton. Dat komt vooral door de lagere oogstverwachtingen van Australië en Kazachstan. Daarbij is Kazachstan de opvallendste: de productie daalt in dat land met 1,5 miljoen ton tot 11,5 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden