Shutterstock

Inside GRANEN & GRONDSTOF

Tarweprijs in Europa doorbreekt grens

9 Januari 2020 - Jeannet Pennings

De tarwenotering op de Matif in Parijs heeft voor het eerst in lange tijd de €190 per ton aangetikt. De aanhoudende protesten in Frankrijk tegen de pensioenhervormingen liggen daar mede aan ten grondslag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse stakingen, die al meer dan een maand duren, zorgen voor aanhoudende logistieke problemen in Frankrijk. En dat terwijl de exportvraag gunstig is, onder meer vanuit China. De Franse export van zachte tarwe buiten de EU bereikte afgelopen november de 1 miljoen ton. Experts schatten dat dit in december zou zijn opgelopen tot 1,2 miljoen ton.

Spanningen Midden-Oosten
Ook de spanningen in het Midden-Oosten hebben hun weerslag op de wereldwijde tarwemarkt. Het Midden-Oosten is een belangrijke afzetmarkt voor granen. Door de liquidatie van een Iraanse generaal door Amerika vorige week en de daaropvolgende vergeldingsactie van Iran, is een conflictsituatie ontstaan tussen beide landen.

Na de relatief milde reactie van de Amerikaanse president Trump, nam het vertrouwen in de tarwehandel weer iets toe. De slotnotering op de Franse Matif kwam daardoor woensdag 8 januari voor het eerste in 10 maanden tijd uit op €190. Ook op de CBoT in Chicago steeg de tarweprijs.

Ondertussen zijn de ogen gericht op aanstaande vrijdag, wanneer het nieuwe WASDE-rapport verschijnt. Experts verwachten een aanzienlijk kleiner areaal wintertarwe in de Verenigde Staten. Ook in Europa krimpt het areaal wintertarwe, naar schatting met 200.000 hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden