Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Russische overheid beperkt graanexport

14 Januari 2020 - Niels van der Boom

Voor verkoopseizoen 2019-2020 beperkt het Russische landbouwministerie de hoeveelheid graan die geëxporteerd mag worden. Het geoogste volume ligt namelijk lager dan eerder werd ingeschat. Komende oogst kan echter heel anders uitpakken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gerucht dat de export van granen beperkt ging worden gonsde al langer rond onder beurshandelaren en analisten. Vandaag, 14 januari, maakt het ministerie bekend dat dit ook echt het geval is. Tussen januari en juni 2020 wordt de lat op 20 miljoen ton export gelegd. Analisten - zoals het goed geïnformeerde SovEcon - verwachten dat deze lat verder verlaagd gaat worden, omdat dit niveau waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.

Verlaagde exportverwachtingen
In hun WASDE-rapport voor januari verlaagde het Amerikaanse landbouwministerie USDA hun exportverwachting voor Russische tarwe van 35 naar 34 miljoen ton. De verwachting voor de EU stijgt van 29 naar 31 miljoen ton tarwe. Het Russische ministerie zelf spreekt over 45 miljoen ton graanexport in totaal voor heel 2019-2020.

Analisten, zoals Andrey Sizov van SovEcon, verwachten echter dat de uiteindelijke cijfers nog lager uit gaan vallen. SovEcon zet het exportniveau op 31,6 miljoen ton. Ondanks een lager exportvolume zijn de Russische prijzen nog altijd scherp. Met meer tarwe in de EU en VS is dit nodig om competitief te blijven. Door het drukkend aanbod vanuit deze 2 gebieden wordt een prijsrally voorkomen. Een kleinere oogst in Argentinië en Australië leggen niet genoeg gewicht in de schaal om de balans om te laten slaan.

Groeiseizoen valt tegen
Reden voor een tegenvallende opbrengst in Rusland zijn de droogte en hitte, die met name in juni veel kilo’s kostten. Voor oogst 2020 kan dit weleens een heel ander verhaal zijn. Dankzij gunstige weersomstandigheden afgelopen herfst is veel wintertarwe ingezaaid in korte tijd. Het weer in heel Rusland is extreem mild, waardoor de gewassen sterk zijn ontwikkeld. Wel is het behoorlijk droog. Een sneeuwdek is er nauwelijks. Vrees voor uitwinteren is er niet, omdat de temperaturen niet ver onder nul raken.

SovEcon schat daarom in dat een graanoogst van boven de 80 miljoen ton mogelijk is, wanneer er geen weersproblemen in het groeiseizoen optreden zoals in 2019. 2017 kende zo’n goed groeiseizoen, wat uiteindelijk 85 miljoen ton graan opleverde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox