Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

WASDE: handelsdeal goed voor soja-export

12 Februari 2020 - Thomas Doornbos

Het WASDE-rapport van 11 februari bracht geen wereldschokkend nieuws. Wel zijn de eerste tekenen van de fase 1 handelsdeal te zien in het rapport, met name in de soja. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De soja-export vanuit de VS valt hoger uit dan eerdere WASDE-rapporten verwachtten. China heeft namelijk meer soja geïmporteerd dan verwacht. De eindvoorraad soja is met 1.36 miljoen ton verlaagd ten opzichte van het vorige rapport.

De eindvoorraad in de VS komt daarmee op 11.56 miljoen ton. Deze verlaging is volledig te wijten aan de verhoging van de export. Wereldwijd gezien valt op dat de productie van soja in Brazilië fors toeneemt: door betere weersomtandigheden in het belangrijke productiegebied Mato Grosso neemt de productie met 2 miljoen toe. 

Wat betreft tarwe valt in het rapport de reductie van de eindvoorraden op. De verwachte eindvoorraad van tarwe komt daarmee op het laagste niveau van de afgelopen 5 jaar. De eindvoorraad is gedaald met 680.000 ton tarwe en komt daarmee op 25.6 miljoen ton. Deze correctie is volledig te wijten aan een hogere export van tarwe. De reden hiervoor is dat de tarwe uit de VS competitiever is geworden op de wereldmarkt.

Druk op maïsprijs
De maandelijkse voorspelling van de maïsproductie is onveranderd gebleven ten opzichte van de vorige maand. Ook de berekende eindvoorraad van maïs is onveranderd gebleven. Wat wel veranderd is, is de export. Deze is verlaagd met 1.27 miljoen ton. De genoemde reden is dat de export gedurende de hele maand januari zeer traag verliep. Dit zorgde voor een daling van de maïsnotering op de CBoT in Chicago. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden