Shutterstock

Inside Suiker

'Meest geduldige bietenteler moet worden beloond'

5 Maart 2020 - Erik Colenbrander

De gemiddelde verkoopprijs voor EU-suiker lag in december 2019 op €342 per ton, blijkt uit berekeningen van de Europese Commissie. Maandelijks stijgt de gemiddelde prijs een paar procent. Het uiteindelijke Europese areaal suikerbieten voor oogst 2020 lijkt de tempomaker te worden op de suikermarkt .

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijs is sinds september 2019 het hardst gestegen in Zuid-Europa: van €375 naar €409 per ton. In de EU-landen met het meeste areaal en de meeste fabrieken, zoals Frankrijk, Groot Brittannië, de Benelux en Duitsland, steeg de gemiddelde prijs van 316 naar 326 euro per ton. De Oost-Europese landen en de Alpenlanden laten een vergelijkbaar beeld met het Europese gemiddelde zien.

In de Zuid-Europese landen komt het prijsverloop van witte suiker het meest overeen met het prijsverloop op de wereldmarkt. De spotmarktprijs voor witte suiker (niet gecontracteerd) is opgelopen naar gemiddeld 450 tot 460 euro per ton. In het noorden van Italië zelfs tot 510 euro, in het zuiden van Italië tot 530 euro en Spanje spant de kroon met 535 euro per ton.

EU netto-importeur
De stijging van de suikerprijs heeft te maken met een wereldwijd tekort. Ook in de Europese Unie is de balans tussen aanbod en productie het afgelopen jaar behoorlijk veranderd. Dat heeft te maken met de definitieve sluiting van verschillende Europese suikerfabrieken en de stopzetting van de suikerbietenteelt door een aanzienlijk aantal telers.

Dat beeld gaat de Europese suikerproductie ook in 2020 accentueren, verwacht de Belgische Confederatie van Bietenplanters (CBB). "Voor het tweede jaar op rij zal Europa hoogstwaarschijnlijk een netto-importeur van suiker zijn. Binnen die context moeten de bietenprijzen eindelijk lonend zijn en de meest geduldigen belonen", zegt CBB-voorzitter Marcel Jehaes in een verklaring.

Wel neemt de bietsuikerproductie in Rusland snel toe. In het seizoen 2019/2020 bedroeg de Russische bietsuikerproductie 7,1 miljoen ton, een stijging van 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Europese Commissie verwacht dat de wereldwijde onbalans tussen vraag en aanbod dit jaar minder groot is dan vorig jaar, maar er wel een tekort blijft bestaan.

Brexit handelsovereenkomst
CBB-voorzitter Marcel Jehaes plaatst ook de kanttekening dat de uitkomst van de Brexit onderhandelingen doorslaggevend kan zijn in het voorzichtige prijsherstel. Zonder vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kan er een belangrijke afzetmarkt voor de Benelux landen verloren gaan. "Hopelijk bereiken de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsovereenkomst waarin ook suiker wordt opgenomen."

Voedingsconcern Cosun, moeder van Suiker Unie, gaf vorige maand aan dat de suikermarkt aan het herstellen is. Dit resulteert volgens het coöperatief bedrijf echter pas tot een duidelijk hogere bietenprijs over oogst 2021.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox