RoyalCosun

Nieuws Jaarcijfers

Bietenprijs Cosun stijgt pas echt in 2021

13 Februari 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

Cosun gaat ervan uit dat de bietenprijs pas echt gaat stijgen in het jaar 2021. Voor dit jaar gaat het concern uit van een prijs die op een vergelijkbaar niveau ligt als het afgelopen oogstjaar 2019. De coöperatie voorziet in 2020 een herstel van de suikermarkt. Ook daalt het areaal suikerbieten in de Europese Unie met 3%.

Dit zei Albert Markusse, topman van Cosun, donderdag 13 februari op een toelichting van de jaarcijfers van Cosun in Breda. Het coöperatief bedrijf heeft gisteren (woensdag) een bietenprijs gepresenteerd van €39 per netto ton bieten van standaard kwaliteit. Dit is hoger dan de bietenprijs over het jaar 2018, maar nog steeds lager dan de jaren ervoor. De oorzaak is het diepe dal in de mondiale suikermarkt, waar de prijzen pas de laatste periode weer gaan klimmen.

Markusse verwacht dat deze stijging de komende periode doorzet, doordat de oogsten in Azië, de Europese Unie en Noord-Amerika niet meevallen. “Daardoor ontstaat een tekort op de suikermarkt van 6 tot 11 miljoen ton”, zo gaf Markusse de mening van analisten weer. Er is ruimte voor verdere prijsverhogingen, al kan Brazilië voor een correctie zorgen. De Braziliaanse industrie kan dan overschakelen van bio-ethanol naar rietsuikerproductie.

Betere contracten
Deze ontwikkelingen resulteren er in dat Suiker Unie dit jaar weer betere contracten kan afsluiten met haar afnemers, zo verwacht Markusse. Aangezien dat veelal overeenkomsten zijn voor een langere periode, zoals een jaar, is een grotere bijdrage aan de bietenprijs pas in 2021 te verwachten.

Voor het lopende jaar gaat Cosun er voorzichtig vanuit dat een bietenprijs uit de bus komt die vergelijkbaar is met 2019. Suiker Unie heeft vorig jaar afgesloten met een verlies, het tweede jaar op rij, maar die was wel kleiner dan in 2018. Voor dit jaar verwacht Suiker Unie weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. De bietenprijs van 2019 is met name in de benen geholpen door het resultaat van Aviko, die het afgelopen jaar het hoogste resultaat ooit heeft geboekt. Cosun maakt traditioneel niet de winstcijfers van haar bedrijven bekend.

Competitieve bietenprijs
Cosun is er veel aan gelegen een competitieve bietenprijs uit te kunnen betalen, benadrukt Dirk de Lugt, voorzitter van coöperatie Cosun. Hij ziet dat in veel lidstaten in de Europese Unie telers afhaken in het telen van bieten. De uitbetalingsniveaus voor telers lagen daar de laatste jaren gemiddeld op €21 tot €25 per ton. “Telers stoppen, omdat voor hen de teelt niet rendabel is”, merkt De Lugt. “Wij proberen met onze prijzen het vertrouwen van de teler te behouden.”

Markusse ziet dat er in de Europese Unie welhaast een ‘bloedbad’ is ontstaan in de suikerindustrie. Naast de verwachte daling van het Europese areaal met 3%, sluiten ook 8 suikerfabrieken hun deuren. De Europese suikerproductie is inmiddels gedaald van 21,7 miljoen in 2017 tot 17,3 miljoen ton het afgelopen jaar.

Nederland stijgt, EU daalt
Cosun ziet dat de verwachte herstructurering van de Europese suikerindustrie, waarop werd gerekend na het afschaffen van het suikerquotum in 2017, pas nu in gang is gezet. “De komende jaren kan het Europese areaal daardoor nog weleens verder dalen”, aldus De Lugt. “En dat is een ontwikkeling die wij uiteraard niet vervelend vinden.”

Cosun heeft daarentegen besloten het Nederlands areaal voor de komende oogst 2020 te verhogen met 2.500 hectare tot 83.500 hectare. De toewijzing wordt verhoogd van 100 naar 105%. Het areaal stijgt om zekerheid te hebben dat de gewenst 1,2 miljoen ton aan suiker binnenkomt, vertelt De Lugt. Het afgelopen jaar had Suiker Unie met name door de lagere suikeropbrengst een tekort aan suiker om haar vaste afnemers te bedienen.

Geen import rietsuiker
Daardoor moest het bedrijf ook rietsuiker verwerken in haar fabrieken, waardoor in totaal 91.000 ton aan rietsuiker is geproduceerd. Een jaar eerder was dat nog 35.000 ton. "Maar voor het komende jaar willen we geen rietsuiker meer verwerken", zegt De Lugt resoluut. "Bietsuiker is de meest efficiënte productie, ook qua duurzaamheid. We hoeven dan niet meer te importeren."

Cosun boekte over het afgelopen jaar een netto resultaat van €20 miljoen, tegenover €1 miljoen in 2018. De omzet bleef opvallend genoeg met €2,046 miljard helemaal gelijk aan 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
chayenne 15 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885863/bietenprijs-cosun-stijgt-pas-echt-in-2021]Bietenprijs Cosun stijgt pas echt in 2021[/url]
Ondanks mooie praatjes nog steeds geen renderend gewas.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden