Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Inside Granen & grondstof

WASDE beraamt hogere productie sojabonen

11 Maart 2020 - Thomas Doornbos

Op woensdag 10 maart heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw het WASDE-rapport van maart gepubliceerd. In het rapport blijven veel cijfers in vergelijking met het rapport van februari ongewijzigd. De productie van soja valt wel hoger uit dan verwacht. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachte wereldwijde eindvoorraad van soja is gestegen in het WASDE-rapport van maart 2020. Dit komt doordat de productie van sojabonen hoger uitvalt dan verwacht werd in het vorige rapport. Met name de producties in Brazilië en Argentinië zijn hoger dan voorspeld. Voor beide landen is de verwachte sojabonenproductie met 1 miljoen ton verhoogd. Daar komt bij dat de consumptie van sojabonen lager uitvalt. Dit maakt dat de wereldeindvoorraden van oogst 2019/2020 uitkomt op 102,4 miljoen ton. In het WASDE-rapport van februari was dit nog 98,86 miljoen ton. Wat een stijging van 3,6 miljoen ton betekent. 

Eindvoorraad tarwe
In de voorspellingen van tarwe zijn minder grote wijzingen doorgevoerd. De productie van tarwe is in het nieuwste rapport iets verhoogd, net als de consumptie. Ook de export valt iets hoger uit dan in het rapport van februari. Dit maakt dat de wereldwijde eindvoorraad tarwe iets lager is voorspeld. Deze komt uit op 287,1 miljoen ton. Hierin heeft China verreweg het grootste aandeel. Van de totale eindvoorraad tarwe heeft China een aandeel van maar liefst 52%

Ook de cijfers van maïs laten geen spectaculaire wijzigingen zien. De wereldwijde maïsproductie is verhoogd met 0,4 miljoen ton. In Zuid-Afrika wordt een betere oogst verwacht door gunstige omstandigheden. De export van maïs is naar boven bijgesteld voor Oekraïne, Zuid-Afrika en de EU. De import van maïs wordt hoger ingeschat in Canada en Peru, maar lager in de Filipijnen. De wereldwijde eindvoorraden van maïs zijn met 0,5 miljoen ton iets verhoogd. Dit komt door verhogingen in Zuid-Afrika, Canada en Rusland maar ook door een daling in Argentinië.

Sojamarkt
Hiermee heeft het WASDE-rapport lang niet zoveel invloed op de markt als de uitbraak van het coronavirus. Met name de markt van soja zakte maandag flink in elkaar. De prijzen krabbelden wel iets op toen het WASDE-rapport gepubliceerd werd, maar dit is niet 1-op-1 toe te schrijven aan de inhoud van het rapport. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden