Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Wat doet Agrifirm graanpool in extreem jaar?

30 Mei 2020 - Niels van der Boom

Een extreem droge zomer gevolgd door een extreem natte winter. Ook dit voorjaar is het weer extreem droog én gooide de wereldwijde uitbraak van corona alle handelsbalansen overhoop. Hoe blijft de granenpool voor tarwe en gerst van Agrifirm in zo'n seizoen overeind?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agrifirm Plant heeft 2 verschillende granenpools. De basispool – waarbij telers hun granen af oogst leveren – en de bewaarpool. Bij eerstgenoemde wordt gedurende 12 maanden, tussen mei en mei, tarwe verkocht. In de bewaarpool, waarbij telers zelf hun tarwe opslaan, wordt gedurende de winter- en voorjaarsmaanden het product afgezet.

Bak- en voertarweprijzen
De prijs van baktarwe in de basispool zonder voorschotten komt voor seizoen 2019-2020 uit op €162,20 per ton zonder voorschot. In de bewaarpool is dat €182,20 per ton op januari. Telers die lang bewaarden mogen hier €3,50 bewaarvergoeding bij optellen. Voor voertarwe liggen die prijzen in beide pools €2 per ton lager dus: €160,20 en €180,20 per ton. Deze prijzen liggen op een lager niveau dan een jaar eerder. Toen betaalde de coöperatie een basisprijs van €181,20 voor voer- en €183,20 voor baktarwe in de basispool.

Brouwgerst in mineurstemming
Brouwgerst wist, door een gunstig gestemde markt, de afgelopen 2 oogstjaren een positief resultaat neer te zetten. In vergelijking met tarwe, waarvan flink werd gehamsterd door de coronacrisis, is gerst juist wel flink getroffen. De bierconsumptie is enorm gedaald door het uitblijven van evenementen en het sluiten van de horeca. "Vanaf januari is sprake van overaanbod op de gerstmarkt", zegt Aart den Bakker van Agrifirm. "Alleen in de voorverkoop en rond de oogst hebben we een plus kunnen maken."

Deze marktsituatie resulteert erin dat de uitgekeerde brouwpremie dit jaar maximaal €14 per ton bedraagt, waar dat een jaar eerder €20 was. Met deze premie komt de prijs per ton van brouwgerst op €160,50 zonder voorschot en €163,60 met voorschot. Die prijs ligt 15% lager dan een jaar eerder het geval was.

Woelig seizoen
Coöperatieleden ontvangen bovenop de genoemde prijzen €3,50 ledenvoordeel per ton graan. Dit is €1 per ton meer dan in 2019. De rentevergoeding ligt iets lager, op €3,10 per ton. Agrifirm wil met hun pools stabiliteit genereren voor deelnemers. "Daarvoor werken we met partnerships, die over meerdere jaren zijn uitgespreid", legt Den Bakker uit. "Zo hebben we voor oogst 2020 al een basis gelegd. De markt is op dit moment gezond te noemen. Begin dit jaar was dat heel anders. Toen stevende de wereld af op een grote tarweoogst. Door droogte en corona – vanaf februari – is nu stemming op komst. Voor gerst is dat een ander verhaal. Daar gooit het coronavirus veel roet in het eten. Het areaal zomergerst is, na een natte herfst, fors uitgebreid in Europa. De komende oogst wordt daardoor veel groter geraamd, wat negatief voor de prijsvorming is."

Tarweopbrengst fors lager
De uiteindelijke impact van de huidige droogte op de graanopbrengsten is nog onbekend. Agrifirm houdt rekening met fors lagere opbrengsten. De start was verre van ideaal en ook een vorstloze winter is voor de wintertarwe ongunstig. Vervolgens werd het droog tot nu. Dit vervroegd de graanoogst nog niet, denkt Den Bakker. "De tarwe komt op het gebruikelijke moment in de aar."

Prijsopbouw per ton

Voertarwe

Baktarwe

Gerst

Basisprijs:

€160,20

€162,20

€160,50

Rentevergoeding:

€3,10

€3,10

€3,10

Ledenvoordeel:

€3,50

€3,50

€3,50

Max:

€166,80

€168,80

€167,10

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden