Shutterstock

Nieuws Granen & grondstof

Kan grootgebruiker Irak zonder tarwe import?

27 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Irak, voorheen de op één na grootste tarwekoper van het Midden-Oosten, verwacht voor het derde opeenvolgende seizoen zelfvoorzienend te zijn in tarwe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt het internationale persagentschap Bloomberg. De Irakezen schatten in meer dan 5 miljoen ton tarwe te oogsten in 2021. Dat is meer dan de 4,5 miljoen ton die nodig is voor het gesubsidieerde nationale voedselprogramma. Tot nu hebben telers dit jaar 4,9 miljoen ton verkocht aan de regering in het huidige seizoen dat volgende maand afloopt, Dit is ongeveer hetzelfde bedrag als in 2019.

Coronacrisis
De Irakese regering stimuleert de graanproductie om zo de importafhankelijkheid te verminderen. Nu de coronacrisis de olie-inkomsten vermindert is dit nog belangrijker geworden. Het Iraakse tekort op de lopende rekening zal dit jaar 22% van het bruto binnenlands product bedragen, het grootste tekort in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, volgens het Internationaal Monetair Fonds.

Mede dankzij ruime regenval hoeft Irak geen tarwe meer in te voeren sinds het in februari 2019 meer dan 400.000 ton kocht uit de VS en Canada. Of Irak zijn productiedoelstelling voor 2021 bereikt, hangt echter af van meer dan het weer.

Bagdad heeft buurland Turkije gevraagd de hoeveelheid water die van de Turkse kant van de grens naar de twee belangrijkste rivieren van Irak stroomt, de Tigris en de Eufraat, niet te verminderen. Het heeft om soortgelijke gesprekken verzocht met Iran, zijn oostelijke buur, zei Al-Nayef. De status van die gesprekken is onduidelijk.

Trendbreuk
De huidige zelfvoorzieningsgraad van Irak in tarwe, hoe broos ook, markeert een ommekeer na tientallen jaren te hebben vertrouwd op import van leveranciers zoals Cargill en Archer-Daniels-Midland. De jaren '80 conflicten met Iran en de verwoesting van de twee Golfoorlogen tegen door de VS geleide troepen hebben de binnenlandse graanproductie lamgelegd. Jaren van droogte maakte de importafhankelijkheid nog groter, evenals een afname van de watervoorziening vanuit Turkije en veranderingen door Iran in de loop van rivieren die Irak binnenstroomden.

30% groter areaal in jaar tijd
Ooit was de regio Sumer in het oude Mesopotamië, dat een groot deel van het moderne Irak omvatte, een van de eerste beschavingen was die graan verbouwde. Dat maakt de graan import afhankelijkheid van de laatste decennia des te opvallender. De belangrijkste graanproducerende provincies vandaag de dag Wasit in het oosten en Nineveh, Salahuddin en Kirkuk in het noorden, aan de grens met Turkije.

Terugkeer ontheemde telers door IS wordt aangemoedigd

De productie verbeterde enigszins nadat de Iraakse regering in 2014 de terroristen van de Islamitische Staat versloeg en ontheemde boeren aanmoedigde om terug te keren naar de tarweteeltgebieden in Noord-Irak. Ter bevordering van de graanproductie introduceerde het Iraakse ministerie van Landbouw betere irrigatiesystemen en droogtebestendige tarwesoorten.

Ten opzichte van vorig jaar is het totale met tarwe ingezaaide land dit seizoen zelfs met bijna 30% gestegen. Irak heeft bovendien genoeg water in zijn reservoirs opgeslagen om hetzelfde areaal volgend jaar aan te kunnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden