Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Granen & Grondstof

Gunstige gewasontwikkeling in EU

28 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Goed verdeelde regenval en relatief weinig hete periodes hebben voor een gunstige gewasontwikkeling in grote delen van Europa gezorgd. In Oost-Europa veroorzaakte zware regenval problemen bij de afrijping en oogst van tarwe.

Dat meldt het JRC Mars instituut van de Europese Unie, dat maandelijks rapporteert over de stand van de gewassen binnen en buiten Europa en prognoses van gewasopbrengsten publiceert. Voor de meeste winter- en zomergewassen is het saldo licht positief ten opzichte van de juni maand.

Opbrengst zomergerst fors hoger
Vergeleken met de prognoses van juni is de grootste verbetering te zien aan de opbrengstprognose voor zomergerst, die steeg met 6,4%. Tegelijkertijd werd de opbrengstprognose voor tarwe in de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk opnieuw naar beneden bijgesteld, zij het dit keer niet meer dan 1 procent. Deze aanpassing heeft niet met de matige korrelvulling als gevolg van de droogte in juni in West-Europa te maken maar met snel verslechterde omstandigheden in Roemenië, Bulgarije en Hongarije. Zware regenval tijdens de afrijping beïnvloedt de opbrengst in de hele EU als totaal uiteindelijk negatief.

Meer aardappels en suikerbieten
Volgens de rapporteurs komt de opbrengstprognose voor consumptieaardappels in Nederland, die wordt ingeschat op gemiddeld 44,9 ton consumptieaardappels per hectare, meer dan 5% hoger uit dan het 5-jaargemiddelde en de opbrengst in 2019. Dit is te danken aan gemiddeld goed verdeelde regenval en gematigde gemiddelde temperaturen die normaal waren voor de tijd van het jaar, de afgelopen weken. Ook in Frankrijk en België worden bovengemiddelde aardappelopbrengsten verwacht, volgens het JRC Mars instituut.

Suikerbieten worden om dezelfde reden ingeschat op een hoger tonnage dan het 5-jaargemiddelde. Gemiddeld 86,6 ton per hectare in Nederland. Ondanks het matige plantaantal als gevolg van de extreme omstandigheden bij de kieming dit voorjaar. Om precies te zijn is dit 4,2% extra vergeleken met het 5-jaargemiddelde en 3,2% ten opzichte van vorig jaar. In de landen om ons heen worden niet meer dan gemiddelde opbrengsten van suikerbieten verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden