Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Verloop tarweoogst geeft toch vertrouwen

18 Augustus 2020 - Niels van der Boom

Een daling van de tarweprijzen in Europa is deels ingezet door de verbeterde tarweoogst in Rusland. Die pakt in het zuiden en midden van het land gunstiger uit dan vooraf gedacht. Het is echter niet overal positief. Vooral zomergranen – maar ook korrelmaïs – worden in het oosten door grote droogte geraakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lange tijd hielden Russische akkerbouwers vast aan hun nieuwe graanvoorraden, waardoor het prijsniveau op pijl bleef. Inmiddels wordt meer aanbod gegeven en ontstaat druk vanwege de graanoogst. Ruim de helft (56%) van de tarwe in het land is binnen. Aan de start van deze week dalen de prijzen tot $200 FOB voor tarwe met 12,5% eiwit. Een gunstig prijsniveau, gekoppeld aan een lage koers van de roebel, zorgt ervoor dat het land veel handel kan drijven. Afgelopen week kocht onder andere het Egyptisch staatsbureau GASC opnieuw grote hoeveelheden tarwe.

Droogte in oosten
Het zuiden en midden van Rusland hebben een goede oogst dit jaar. In de Volga-regio liggen de opbrengsten zelfs 17% hoger ten opzichte van 2017. De oostelijke gebieden Oeral en Siberië kennen echter een zeer droog groeiseizoen, die de groei van zomertarwe behoorlijk heeft gehinderd. Analisten blijven daarom voorzichtig met het doen van prognoses. In de eerste 6 weken van het nieuwe exportseizoen heeft Rusland 4,5 miljoen ton graan geëxporteerd, waarvan 3,6 miljoen ton tarwe.

Frankrijk en Duitsland verwachten op hun beurt minder tarwe te kunnen exporteren door Russische dominantie op het wereldtoneel. Frankrijk vanwege een kleinere eigen oogst en Duitsland omdat het qua prijsniveau niet goed mee kan komen. In Duitsland is de tarweoogst op een haar na gevild en kan meer worden gezegd over de opbrengst. Die valt iets beter uit dan eerder werd gedacht. Dit geldt ook voor Polen. Voor Duitsland wordt gerekend met een 6,8% kleinere tarweoogst dan vorig jaar. In Polen wordt gerekend met een plus van 5%. Door gunstige oogstomstandigheden is de kwaliteit dit jaar goed.

Fors minder tarwe uit VK
In het Verenigd Koninkrijk hebben de tarwegewassen meer te lijden gehad van natte omstandigheden in juni en juli. Hierdoor zijn er meer kwaliteitsproblemen. Een fors kleiner areaal zorgt ervoor dat de tarweoogst er maar liefst 35% afneemt. Volgens overheidsdienst AHDB was half augustus ongeveer 50% van het areaal geoogst.

Vertrouwen in prijs
Het septembercontract op de Matif bereikte maandag 10 augustus zijn laagste punt sinds eind juni en zakte door de bodem van €180 heen. Hierdoor werden kopers actief, die de prijs omhoog pushte. De week sloot op €180,75. Maandag 17 augustus maakte de beurs opnieuw een flinke stap omhoog. Analisten en handelaren rekenen erop dat de cijfers uit Rusland minder rooskleurig worden. Ook het nieuws uit de VS zorgt voor meer vertrouwen in de Europese granenmarkt. Daarnaast verwacht Argentinië minder tarwe dan eerder gedacht, door aanhoudende droogte in dat land.

Solide bodem
De bodem van €180 ziet er met deze feiten in het achterhoofd nog steeds solide uit. In deze periode van het jaar daalt de prijs normaal gesproken door de druk van de nieuwe oogst. Voor nu kan echter voorzichtig naar boven worden gekeken. Nieuws voor een veel hogere prijs is voor nu niet weggelegd. Valt de Russische oogst toch tegen en zorgt corona voor nieuwe onzekerheden, dan is structurele verbetering (€190 of hoger) voor de langere termijn niet ondenkbaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden