Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Brazilië breidt areaal maïs en soja verder uit

27 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Overheidsinstantie Conab verwacht dat het Braziliaanse soja- en maïsareaal in 2021 verder groeit, waardoor de opbrengsten inmiddels eveneens hoger worden ingeschat. De toename van de arealen komt onder meer voort uit een verwachte groei in de vraag naar soja en de steeds beter wordende export van maïs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Conab verwacht dat Brazilië in 2021 een sojabonenareaal heeft van 37,85 miljoen hectare, wat een plus is van 2,8% ten opzichte van vorig jaar. Het maïsareaal schat de overheidsinstantie in op 19,8 miljoen hectare, een stijging van 7%. De nieuwe gegevens illustreren dat het Braziliaanse soja- en maïsareaal in de afgelopen jaren fors is gestegen: in 10 jaar tijd is het sojabonenareaal met 56% gestegen en het maïsareaal nam in diezelfde periode met 43% toe.

Meer vraag naar soja
Als gevolg van een groter sojabonenareaal verwacht Conab tevens dat de opbrengsten behoorlijk gaan toenemen. Voor 2021 voorziet het een oogst van 133,5 miljoen ton, wat 7,3% hoger is dan in het seizoen daarvoor. De areaaltoename komt overigens niet als verrassing, want de teelt van het gewas is al jaren erg populair bij de Braziliaanse akkerbouwers. Dit wordt nu versterkt door een groeiende vraag naar soja, zowel in eigen land als voor export.

Dit wordt door Conab onderbouwt met het gegeven dat begin augustus al 40% van de oogst verkocht is, terwijl dat vorig jaar op dit moment slechts 20% was. Het is een historisch resultaat. Dit is overigens ook gedeeltelijk toe te wijden aan de depreciatie van de Braziliaanse munt, waardoor de sojabonen aantrekkelijk waren op de wereldmarkt. Tussen januari en juli exporteerde het land 70,7 miljoen ton sojabonen, waar dat 1 jaar eerder in die periode 51,2 miljoen ton was.

Voor het huidige seizoen verwacht de Braziliaanse overheidsinstantie een sojabonenexport van 82 miljoen ton. In seizoen 2021 kan het exportcijfer toenemen naar 86,8 miljoen ton, vooral als gevolg van een hoge import vanuit China en de gunstige wisselkoers.

Verbeterde situatie op maïsmarkt
Conab verwacht dat de stijging van het maïsareaal lijdt tot een opbrengst van 113 miljoen ton maïs in 2021, een stijging van 12%. De toename in het areaal wordt grotendeels gesteund door de positieve verwachtingen voor de export. Zo verwacht de overheidsinstantie dat ethanolfabrieken weer meer maïs gaan vragen en ook vanuit de fouragehandel wordt iets meer vraag verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden