Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Lagere maïsoogst in VS leidend in WASDE-rapport

14 September 2020 - Kimberly Bakker

Het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) staat deze maand voornamelijk in het teken van dalende maïsopbrengsten in de Verenigde Staten. Hoewel dit niet onvoorzien was, als gevolg van de zomerstorm medio augustus, is de daling groter dan veel marktanalisten hadden verwacht. De notering zet daardoor stappen omhoog.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse tarweoogst komt volgens het USDA uit op 1,8 miljard bushel, waarmee de verwachting gelijk is aan vorige maand. De verwachting voor de wereldwijde tarwemarkt wordt bepaald door hogere opbrengsten, een toegenomen consumptie, meer export en grotere eindvoorraden. De wereldwijde productie heeft het USDA met 4,5 miljoen ton verhoogd naar 770,5 miljoen ton. Vooral als gevolg van een hogere productie in Australië (+2,5 miljoen tot 28,5 miljoen ton) en Canada (+2 miljoen naar 36 miljoen ton). Daarentegen voorziet het ministerie voor Argentinië een afname van 1 miljoen ton (tot 19,5 miljoen ton) als gevolg van aanhoudende droogte en vorstschade.

Tarwevoorraad naar record
Door de verwachte hogere export uit Australië en Canada heeft het USDA de wereldwijde export met 1,5 miljoen ton verhoogd tot 189,4 miljoen ton. Daarentegen gaat China in seizoen 2020/2021 naar verwachting juist flink meer tarwe importeren: +1 miljoen ton, tot 7 miljoen ton. Daarmee kan in het land de grootste invoer sinds seizoen 1995/1996 worden behaald. De verwachte wereldwijde eindvoorraden voor tarwe zijn met 2,6 miljoen ton opgehoogd naar een record van 319,4 miljoen ton.

Amerikaanse maïsoogst fors omlaag
De Amerikaanse maïsoogst is fors verlaagd. Volgens het USDA komt de opbrengst dit seizoen ruim 10 miljoen ton lager uit dan eerder voorspeld, op 378,5 miljoen ton. De verlaging komt overigens niet als een verrassing, omdat een groot aantal maïspercelen verwoest is door de storm van half augustus. Wel was de verlaging groter dan veel marktanalisten verwacht hadden. Daarbij kampt een ander deel van het land met hitte en droogte, wat de verwachtingen nog verder verlaagd heeft. Het is nog altijd geen slechte oogst te noemen want, in 2018 en 2019 werd met 364 miljoen ton en 346 miljoen ton minder maïs geoogst.

De verwachte maïsexport is door het USDA met 2,5 miljoen ton verhoogd, vooral als gevolg van lagere voorraden in concurrerende landen. Nu het aanbod harder daalt dan het verbruik, zijn de eindvoorraden van maïs in het land met 6,4 miljoen ton verlaagd ten opzichte van vorige maand. De cijfers van het USDA zorgden direct voor een stijging van de maïsnotering op de CBoT in Chicago. De notering steeg vrijdag 11 september naar $3,65 per bushel.

Voor de Europese Unie wordt wederom een lagere oogst van korrelmaïs verwacht, naar een totaal van 162 miljoen ton. Met name als gevolg van een lagere oogst in Roemenië. De maïsproductie voor Brazilië wordt juist verhoogd, aangezien de hoge binnenlandse prijzen naar verwachting een uitbreiding van het areaal ondersteunen.

Ook sojabonenoogst kleiner
Ook de Amerikaanse sojabonenoogst wordt kleiner ingeschat: Min 3 miljoen ton, naar 117 miljoen ton. De oogst ligt daarmee nog altijd fors boven het niveau van 2019 (97 miljoen), maar is wel lager dan de 120 miljoen ton die in 2018 werd geoogst. De eindvoorraad van Amerikaanse sojabonen wordt geschat op 12,5 miljoen ton. Een daling van 4 miljoen ten opzichte van de verwachting vorige maand. De nieuwe gegevens hebben de notering voor soja op de CBoT een flinke boost gegeven. Deze eindigde vrijdag 11 september op $10,05 per bushel.

Wereldwijd zijn verhogingen zichtbaar voor de sojabonenoogst. In Brazilië stijgt de opbrengst naar verwachting bijvoorbeeld met 2 miljoen ton naar 113 miljoen ton. Met name door een stijging in het areaal. De wereldwijde export van sojabonen is met 0,9 miljoen ton verhoogd naar 166,3 miljoen ton. De wereldwijde eindvoorraden zijn met 1,8 miljoen ton teruggebracht tot 93,6 miljoen.

Het hele WASDE-rapport is hier te bekijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden